– Det är en skånsk uppfinning, berättar spelmannen och läkaren Peter Pedersen, från Västervik, som i år tog hem världsmästartiteln för tredje gången.
Själv har han spelat fiol sedan åtta års ålder och träskofiol sedan han fyllde tio år och fick en i present.
Träskofiolen har ett lite annat ljud än en vanlig fiol.
– Den har en sprödare klang. Den låter inte lika kraftfullt som en fiol. Fioler stämmer man i A medan en träskofiol stäms i B eller H. Och eftersom den senare är kortare än en vanlig fiol används den ibland som ett nybörjarinstrument.
De äldsta dokumenten som beskriver instrumentet är från tidigt 1800-tal, berättar Peter Pedersen.
– Det var ett fattigmansinstrument inledningsvis. Man tog helt enkelt vad man hade till hands. Uttjänade träskor kunde bli en mjölkskål till katten – eller ett musikinstrument.
Just det instrument som Peter spelade på under VM är en träskofiol byggd 1910 av Sven Jönsson från västra Torup i norra Skåne.
– Han var spelman och träskomakare så gissningsvis byggde han om ett par av sina egna utslitna träskor till fiol.
– Roligt att nämna i sammanhanget är att "Sven Spelemans" barnbarn Monica Biander är bosatt i Västervik sedan några år tillbaka. Hon skriver faktiskt just nu på en bok om sin släkting Sven Jönsson.
Peter Pedersen berättar att han tidigt kände att folkmusiken var hans genre.
– När man spelar folkmusik är allt inte så tillrättalagt, tvärtom finns det utrymme för personliga uttryck. Och så finns det så många fina låtar i gömmorna.