Deras upprop tas upp nationellt

Det började med ett känsloladdat Facebookinlägg om tillståndet i äldreomsorgen i kommunen. På torsdagskvällen riktas SVT:s fokus mot Västervik.

Sanna Risell Kron, Therese Ringdahl Nilsson och Mariette Fröberg tror att det är genomgripande förändringar av äldreomsorgen som behövs, och att det inte finns några enkla snabba lösningar.

Sanna Risell Kron, Therese Ringdahl Nilsson och Mariette Fröberg tror att det är genomgripande förändringar av äldreomsorgen som behövs, och att det inte finns några enkla snabba lösningar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-21 20:00

Det är några timmar kvar innan sändning när vi träffar Therese Ringdahl Nilsson, Sanna Risell Kroon och Mariette Fröberg. På kvällen ska de vara med i SVT:s Opinion Live.

Allt började i december när Therese, upprörd efter att ha hälsat på sin mormor på ett äldreboende, skrev ett inlägg där hon krävde en förändring till det bättre. Inlägget väckte gensvar och blev till ett upprop. De tre kvinnorna berättar om hur människor vill prata sina upplevelser av äldreomsorgen med dem.

I förra veckan mötte de en grupp från den röd-gröna politiska ledningen i kommunen.

– Till en början kändes det bra, men under mötets gång kändes det allt mer som att vi hade väldigt olika bild av hur det är, säger Therese Ringdahl Nilsson.

Politikerna lyfte fram de bra betyg som kommunens äldreomsorg får i brukarenkäterna. Enkäterna är utformade så att kommuner ska kunna jämföra sig med varandra. Då placerar sig Västervik bra. Trion tycket inte att man kan luta sig för mycket på enkäterna.

– Hur stort är bortfallet bland dem som tillfrågas, undrar Therese.

– Det är knappast de multisjuka, som har det allra svårast, som fyller i, säger Mariette Fröberg.

Sanna Risell Kron, som själv har en bakgrund i äldreomsorgen, tror att de som fyller i enkäterna känner en lojalitet med personalen.

– Man är rädd för att låga betyg ska uppfattas som kritik mot personal som man tycker om.

De tre har inga färdiga lösningar på vad det är som måste göras för att omsorgen ska bli bättre.

– Jag skulle säga att det är ett grundläggande systemfel. Man behöver starta från toppen på nationell nivå, säger Mariette Fröberg.

Att bara skjuta till mer pengar lösa inga problem per automatik.

– Det går inte bara att säga att man ska anställa mer personal, när det redan i dag är svårt att rekrytera personal. Statusen på omsorgsyrken måste höjas, säger Mariette.

– En del efterlyser höjda löner, men fyra tusen mer i månaden hjälper inte om man fortfarande mår dåligt när man kommer hem, säger Sanna Risell Kron.

De talar om vikten av att hitta goda exempel. Att när man bygger nytt – också tänka nytt. De hoppas också på att man ska hitta samverkansformer mellan politiker, chefer, personal, brukare och anhöriga. Det är viktigt att man även högt upp i beslutskedjan förstår hur verkligheten ser ut.

– Brukarenkäter räcker inte, säger Therese Ringdahl Nilsson.

Framförallt hoppas de att debatten inte tar slut när tv-kamerorna slagits av på torsdagskvällen.

– Det här är ingen slutpunkt, säger Mariette Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!