"Det är det här jag vill hålla på med"

Imre Jenei har tagit sig an den jordgubbsodling ute i Jenny i Västervik som funnits i hans familj i många år. Det var inget självklart beslut att ta över, men idag är Imre nöjd med sitt val och berättar om planerna på självplockning och odling av andra grödor.

Ett av Imre Jeneis jordgubbsfält.

Ett av Imre Jeneis jordgubbsfält.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-06-24 10:00

Det var efter att pappan förra året insjuknade i cancer som Imre ställdes inför valet: antingen skulle han ta över odlingen som funnits i familjen sedan 70-talet, eller så skulle den läggas ner. Han valde det förstnämnda. Idag sköter han om de 36 000 jordgubbsplantor han satt i år, med familjens hjälp. Han säger att det är hårt arbete och att det kan dröja ett antal år innan verksamheten blir lönsam. Samtidigt trivs han på sina jordgubbsfält:

– Det är underbart, det är det här jag vill hålla på med.

Imres dröm är att kunna syssla med odlingen på heltid, men i nuläget är det något han gör då han är ledig från jobbet som fastighetsskötare. De perfekta väderförhållandena för jordgubbsodling beskriver han som mycket regn och sol, men hetta kan också ställa till det:

– Förra året var total katastrof, det var alldeles för varmt, berättar Imre.

Han började sälja jordgubbarna innan midsommar, men det är först efter firandet han kommit igång på riktigt med försäljningen. Midsommar är annars det stora jordgubbshögtiden, men i år har den kalla våren försvårat. Imre säger att han absolut kommer att ha självplockning, men att det kan dröja. Förhoppningsvis är självplockningen igång nästa år.

Imre Jenei har planer på att även börja odla annat, som exempelvis dill och blåklint.
Imre Jenei har planer på att även börja odla annat, som exempelvis dill och blåklint.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!