Fabriken varslar – stänger temporärt

CNH Industrial i Överum varslar ytterligare personal. Fabriken planeras även att hållas stängd två veckor under hösten.

Fabrikschef Ulrik Thelin förhandlar just nu med den lokala IF Metall-klubben om vilka veckor som fabriken kommer hållas stängd.

Fabrikschef Ulrik Thelin förhandlar just nu med den lokala IF Metall-klubben om vilka veckor som fabriken kommer hållas stängd.

Foto: Karin Hertz

Överum2019-08-16 20:00

– Ja det stämmer att vi behövt säga upp fler personer. Det är tre stycken tjänstemän som fick beskedet igår att de tyvärr måste gå.

Det säger Ulrik Thelin, fabrikschef på CNH Industrial i Överum. Företaget har haft ett tufft år med över 30 uppsagda. Nu har man alltså bett ytterligare tre anställda att lämna sina tjänster på fabriken.

– Det går faktiskt inte så himla bra, vi når inte de volymer vi vill. Vi har byggt ett stort lager de senaste 12 månaderna som vi nu inte klarar av att sälja. Därför behöver vi ta det försiktigt, säger Ulrik Thelin.

För att förhindra att ännu fler ska behöva lämna har man nu beslutat om att stänga ner fabriken under två veckor i höst. Just nu har man förhandlingar med den lokala IF Metall-klubben vid CNH Industrial, om när dessa veckor kommer att infalla. Thomas Nordström är förhandlare på den lokala IF Metall-klubben och fick beskedet om att stänga fabriken under förra veckan, och meddelar nu att de går med på förslaget.

– Vi hade ett medlemsmöte som resulterade i ett majoritetsbeslut om att vi skulle ställa upp på dessa två veckor. Just nu vrider och vänder vi oss för inte säga upp mer folk, säger Thomas Nordström.

När fabriken hålls stängd kommer de anställda att ta ut komptimmar och semesterdagar. Produktionen kommer då att ligga nere, med syfte att försöka rädda upp de förlorade intäkterna som kommit med den dåliga försäljningen. Trots den uppförsbacke företaget nu befinner sig i försöker Thomas Nordström att hålla hoppet uppe.

– Det svänger snabbt inom industrin, och vi hoppas att det väntar en högkonjunktur snart.

Han berättar även att det under hösten kommer att hållas utbildningar och olika förbättringsprojekt. Syftet är att rusta de anställda för framtiden, att de ska vara beredda på att det vänder och att försäljningen kommer igång igen. Han vittnar dock om att det finns en stor oro bland personalen.

– Stämningen är inte speciellt bra, den är väldigt orolig faktiskt. Alla har ju förstått och sett att det pågår förhandlingar. Det kan bli sämre, men förhoppningsvis blir det bättre, men vi gör detta för att sikta framåt.

Slutförhandlingen om vilka två veckor som fabriken ska stänga avslutas nu på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!