Går åt 250 – 300 handskar per dygn

Det är många frivilligarbetare som hjälper till. En av dem är Hans Ellervik som fungerar som förrådsmästare. Åtgången på plastsäckar, plasthandskar och murarslevar (!) är strykande.

Hans Ellervik visar upp förråden.

Hans Ellervik visar upp förråden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-01 08:00

– I de röda containrarna finns materiel från MSB, säger Hans Ellervik när han visar oss förråden som står uppställda i Flatvarpshamn.

Där finns det man kan vänta sig som gummistövlar, trasor och plasthandskar. Något oväntat stöter vi på en låda med hockeyhjälmar.

– Det är halt på klipporna. Några har redan trillat i, säger Hans Ellervik.

Intermezzon inträffar under räddningsarbetet. Lite längre bort saneras en båt. Den blev nersprutad med olja när en slang som sög upp olja sprang läck.

Hans Ellervik ingår i kommunens frivilliga resursgrupp, och hjälper till med logistiken. Arbetet började redan på morgonen. 60 militärer och 20 frivilligarbetare skulle utrustas.

– Det tar sin tid, och det var stressigt på morgonen, säger han.

Nu framåt eftermiddagen börjar det bli tomt i många lådor. Planeringen pågår inför nästa dag. Då måste materiel finnas på plats för nya arbetslag.

– Jag har skrivit listor på vad som behövs, och nu arbetar Andrea Brändström på räddningstjänsten i Västervik med att få fram det, säger Hans Ellervik.

Finns det inte i beredskapsförråd så är det att handla över disk som gäller. Som exempel kan tas är att det gått åt 250 – 300 plasthandskar på ett dygn, och 600 plastsäckar.

Finns det något som varit svårt att få fram?

– Murarslevar. Det är inte så vanligt, men det är ett jättebra verktyg när man ska plocka upp olja. Trasor går det åt massor av.

MSB har transporterat containrar med materiel till Flatvarp.
MSB har transporterat containrar med materiel till Flatvarp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!