Han blev turnéledare – som 14-åring

Det var en värld av strålkastare, doftande popcorn och sockervadd som förtrollade den unge Albin Galovic – nu är han återigen ute på cirkusturné.

12 juni 2019 20:00

Albin Galovic, som idag är 25 år, minns att han blott var tre år gammal när hans far tog med honom på cirkus i barndomsstaden Hultsfred. Direkt kände Albin en förälskelse till den sagolika världen och när han blev äldre växte intresset för cirkusen ytterligare.

– Som tolvåring hörde jag av mig till alla cirkusar i Sverige och lyckades få plats som clownlärling hos en tysk cirkusfamilj, berättar Albin.

Åren hos cirkusfamiljen var lärorika minns Albin och fortsätter:– På pappret var det den manliga cirkusdirektören som skötte cirkusen, men han sov mest. Hjärnan bakom driften var direktörens fru och det var hon som lärde mig det jag behövde veta om cirkuslivet.

Albin lydde de råd som han fick och redan som 14-åring axlade han rollen som turnéledare för en annan cirkus i Sverige. Cirkusvärlden och rollen som clown har följt Albin hela livet, bland annat har han drivit egen kabaré och turnerat både i Sverige och Danmark som clownen Cito. I sommar hittar vi Albin som clown hos Cirkus Olympia, som firar 35år. Den 14:e juni kommer cirkusen till Västervik.

Det bästa med cirkuslivet tycker Albin är den frihet som livet medför och att det alltid är fokus på att glädja besökarna.

– Cirkus som underhållningsform är något som är under ständig utveckling. Jag vill påstå att vi behöver cirkusen mer än någonsin idag, då det är en konstform som alla kan uppskatta oavsett språkkunskap eller bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse

Ämnen du kan följa