Han odlar sin egen mat – vill inspirera

Tjugofemårige Daniel Galovan från Gamleby lever spartanskt och spenderar mycket tid i sitt växthus. Han odlar sin mat själv och vill inspirera andra till ett jordnära levnadssätt.

En av Daniel Galovans favoritböcker är "Fältflora" av Björn Ursing.

En av Daniel Galovans favoritböcker är "Fältflora" av Björn Ursing.

Foto: Ellinor Ljung

Gamleby2019-07-22 10:00

Daniel berättar att han efter gymnasietiden kände sig vilsen. Ett tag var han bosatt i Stockholm och levde på ett sätt som han upplevde vara normen: han bodde i lägenhet, gick till gymmet och tränade samtidigt som han åt olika kosttillskott. I samband med en föreläsning om växter väcktes hans intresse för att leva nära naturen.

Idag vill Daniel inspirera andra att upptäcka den mat som finns i skog och mark. Han har ett växthus men även trädgårdsland där han odlar allt från potatis och jordgubbar till rädisor och sockerärtor. I princip är de enda livsmedel han handlar i affären är smör, olja och salt, resten odlar eller plockar han själv.

– Jag tror väldigt mycket på det här. Folk skulle må bra av en mer jordnära livsstil, säger Daniel.

Han har själv läst in sig på olika ämnen om kropp, själ och mat och varit i direktkontakt med botaniker och professorer vid Uppsala universitet. Han trycker på att det är viktigt för honom att kunna bygga sina levnadsval på en vetenskaplig grund.

Daniel menar att han är medveten om att det finns blandade åsikter kring den holistiska hälsa han är intresserad av, men han upplever mest positiva reaktioner från andra. Under sommaren jobbar Daniel på ett gruppboende för att i höst dra sig mot varmare breddgrader i södra Europa. I helgen kommer han att ha guidade vandringar hos sig i Gamleby där han informerar om mat som finns i naturen.

Här växer vattenmeloner.
Här växer vattenmeloner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om