Han vill servera guldlindad oxfilé

Kurt Lazgin har bestämt sig för att börja servera guldinlindat kött i Västervik, precis som en exklusiv restaurang i Dubai. Men livsmedelslagstiftningen säger nej.

Oxfilén är täckt av guld och restaurangägaren Kurt Lazgin tycker faktiskt att det smakar just guld.

Oxfilén är täckt av guld och restaurangägaren Kurt Lazgin tycker faktiskt att det smakar just guld.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-03-18 12:00

Restaurangägaren Kurt Lazgin har köpt hem guldark som räcker till tio portioner. Han har själv besökt tillverkaren i Tyskland och köpt guldark i 24 karat guld. Guldarken är mycket tunna och omges av två skyddande papper.

Kurt Lazgin har planer på att servera en så kallad guldplanka, plankstek med guldinlindad oxfilé. Han har till och med provlagat rätten, men ännu inte börjat sälja den.

Tanken med det här reportaget var att vi skulle skriva om Kurt Lazgins nya satsning, men efter att ha pratat med en inspektör på livsmedelsverket angående rekommendationerna kring att äta guld framkommer det att det inte är tillåtet att linda in kött i guld.

Ädelmetallen guld räknas som en tillsats i livsmedel, men användningsområdet är mycket begränsat.

– Guld får användas i likörer, konfektyrer och chokladdekorationer. Den är inte godkänd för kött. Skulle man använda det skulle det vara en otillåten tillsats, säger Lena Wallin, statsinspektör på livsmedelsverket.

Vilket användningssätt som är tillåtet regleras i rådande livsmedelslagstiftning, i det här fallet EG-förordning 1333/2008.

Kurt Lazgin är utbildad filosofilärare. Han har alltid varit intresserad av att läsa filosofi och historia och det är något han fortfarande ägnar sig åt varje dag. Intresset har gjort att han valt att läsa om vad människor åt förr, men han har också valt att blicka framåt. När han undersökte trender i nutid upptäckte han att en sjustjärnig restaurang i Dubai serverar guldinlindat kött och han ville göra samma sak.

Restaurangen i Dubai serverar 300 kilo guld per år, enligt Kurt Lazgin. Han har läst att rätterna kostar 10 till 20 000 dollar i Dubai och New York.

Kurt Lazgin har kontaktat en livsmedelsinspektör på kommunen för att få veta vad som gäller. Han hoppas fortfarande att hans idé är möjlig att genomföra. Han har sökt på nätet och hittat andra restauranger som serverar guld på menyn. Kurt Lazgin tycker att det borde innebära att även han har den möjligheten.

Men enligt livsmedelsverket är användningen av guld som tillsats mycket begränsad.

– Alla är lika inför lagen, säger livsmedelsverkets Lena Wallin.

Kurt Lazgin väljer att avvakta för att höra vad livsmedelsinspektören har att säga och tänker också skriva ett brev till livsmedelsverket.

– Om det är så att lagen säger nej kan jag använda guldet till att dekorera desserter. Jag vill ju följa lagen.

Finns det några rekommendationer för hur mycket guld man kan äta?

– Det här guldet är gjort för att man ska kunna äta det. Folk provar bara en gång. Jag tror inte att någon köper två, tre gånger i månaden, säger Kurt Lazgin.

Enligt den tyske tillverkaren är rekommendationen att äta maximalt fyra guldark per dag, fyra ark väger mindre än ett gram tillsammans.

Kurt Lazgin tror att fler svenska restauranger kommer att prova på att använda guld i matlagningen. Han tror att många gäster är nyfikna och vill smaka.

Kocken Eddi Velja tittar nyfiket på när Kurt Lazgin tillagar guldplankan. Längst till vänster syns Emran Ari.
Kocken Eddi Velja tittar nyfiket på när Kurt Lazgin tillagar guldplankan. Längst till vänster syns Emran Ari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!