Lokala Moderaten Elin Landerdahl verkar dessutom ha gjort "valkompasssuccé".

Det blev spurtstrid om titeln Västerviks kommuns populäraste EU-politiker.

Etta kom moderaternas förstanamn Tomas Tobé med 390 kryss i kommunen. Han är även den mest kryssade politikern i hela riket. Tvåa kom den lokala socialdemokraten Lena Segerberg med bara nio kryss mindre.

Artikelbild

| Lena Segerberg (S).

Lena Segerberg är glad när vi når henne:

– Det är klart att det är trevligt att ha fått så många kryss.

Samtidigt som hon berättar om ett idogt kampanjande som framförallt tog fart efter den 1 maj så betonar hon att hon inte bedrev någon personvalskampanj:

– Jag har i första hand kampanjat för partiet.

Artikelbild

| Elin Landerdahl (M).

Socialdemokraterna hör till de partier som har lägst andel personkryss. Partiets toppnamn Helene Fritzon fick 256 kryss i Västerviks kommun. Lena Segerberg är den enda lokala kandidaten som slagit sitt partis toppnamn.

Har Socialdemokraterna haft ett svagt toppnamn eller är det Lena Segerberg som varit en stark kandidat?

Lena Segerberg låter bli att recensera Fritzon:

– Jag har varit aktiv i politiken länge, bland annat som landstingsråd och är nog välkänd både i Västervik och i länet. När vi gått runt och knackat dörr så har folk klagat på att de inte känner till dem som kandiderar till EU-valet.

Ytterligare en politiker kan vilja ha ett ord med i laget om titeln kommunens populäraste EU-kandidat: Elin Landerdahl (M). Med sina 256 kryss i Västerviks kommun hamnade hon nedanför inte bara Tobé och Segerberg, utan också kandidater som Peter Lundgren (SD), Fredrick Federley (C) och Alice Bah Kunke (MP). Om man däremot tittar på vilken politiker från Västerviks kommun som fått flest kryss i riket kommer hon etta. På fredagen är fortfarande inte alla valkretsar räknade, men Elin Landerdahl har kommit upp i över 3000 kryss. Hon har blivit den tionde mest kryssade Moderaten. Det räcker inte för att ta henne till Bryssel, men hon låter ändå glad:

– Jag är i chock. Det är ett bevis på att jag nått ut.

En förklaring till Landerdahls framgång kan vara de valkompasser som många mediehus erbjuder. I EU-valet har kompasserna inte bara tipsat om det parti som matchar väljarens åsikter bäst, man har även fått tips om kandidat.

– Jag har fått meddelande från främmande personer från olika håll i landet som berättat att jag varit den kandidat som matchat dem bäst. Det har varit från Sollefteå i norr till Ystad i söder, säger Elin Landerdahl.