Här ställer kvartetten ut sina verk

Det har blivit dags för augustiutställning på Centrumgalleriet i Tjustbygdens konstförenings regi. Fyra konstnärer med koppling till Östergötland och Småland medverkar. Och på agendan står glas och måleri.

Carl von Koch, AnnMari Löf och Rolf U. Karlsson ställer alla ut i Tjustbygden för första gången. På bilden saknas glaskonstnären Mattias Stenberg.

Carl von Koch, AnnMari Löf och Rolf U. Karlsson ställer alla ut i Tjustbygden för första gången. På bilden saknas glaskonstnären Mattias Stenberg.

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2019-08-24 17:00

För glasdelen svarar designern Mattias Stenberg som hör till en ny generation glaskonstnärer vid småländska Kosta. På utställningen visar han bruksobjekt som skålar och vaser i olika storlekar. Formerna och uttrycken är släta, rena och minimalistiska. De flesta av föremålen är tjocka och rejäla. En av serierna han arbetar med heter just "Solid", vilket är talande.

Rolf U. Karlsson visar måleri i olja. Företrädesvis stora målningar på duk. Han beskriver skapandeprocessen som att konstverket mer eller mindre "gör sig själv".

– Jag börjar med en form som sedan liksom bestämmer resten. Jag har ingen plan när jag börjar måla utan det ger sig själv, säger han.

Inspirationen kommer inifrån.

Kollegan AnnMari Löf har en liknande utgångspunkt, även om hon jobbar med en helt annan teknik – akvarell. Färgerna och formerna är huvudsaken och motivet sekundärt, menar hon.

– Jag målar både föreställande och abstrakt, berättar hon.

En del Linköpings- och Ölandsmotiv utlovas bland hennes verk.

Carl von Koch målar också i akvarell, och han tar intryck av allt han har omkring sig.

Reflektioner och speglingar väcker skaparlusten till liv och vatten är ett återkommande motiv.

– Men jag visar också bilder föreställande djuransikten och stadsmiljöer på utställningen, berättar han.

När vi tittar in i galleriet på fredagseftermiddagen ska hängningsarbetet just påbörjas.

Utställningen har vernissage den 24 augusti och pågår till och med den 7 september.

Målning av Carl von Koch.
Målning av Carl von Koch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!