Både kommunstyrelsens ordförande, Dan Nilsson (S), och Harald Hjalmarsson (M) var på plats när Svenskt näringsliv presenterade årets siffror. 

– Jag är försiktigt positiv. Självklart är det glädjande att vi går åt rätt håll. Det här är ett långsiktigt arbete och jag har inte räknat med någon quick fix, resonerade Dan Nilsson.

– I vår kommungrupp hamnade vi bland de fem sämsta i Sverige vilket gör väldigt ont att se. I grund och botten handlar det om attityd och dialog, menade Harald Hjalmarsson.

Jämfört med förra året hade både det sammanfattade omdömet, kommunpolitikernas attityder till företagande och kommunal konkurrens försämrats.

– Det är ett långsiktigt arbete och senast för ett par veckor diskuterade vi den kommunala konkurrensen på näringslivsrådet. Det är möjligt att vi kanske inte har samma syn på allting, men problemet har varit att vi inte diskuterat samma utmaningar. Vissa synpunkter bygger tyvärr på missuppfattningar, säger Dan Nilsson.

När det gäller den kommunala konkurrensen tog Harald Hjalmarsson upp måndagens kommunfullmäktige där hans parti yrkade för en återremiss gällande simhallsbygget.

– Det sades i går från styrande sida att det är en ideologisk fråga. När det gäller simhallen tycker jag att man borde göra en upphandling där även vårt bostadsbolag får lägga ett förslag. Då får vi jämförbarhet och transparens. 

Har kommunen gjort tillräckligt under året?

– Jag tycker att vi har gjort det bästa utifrån förutsättningarna vi faktiskt har. Det långsiktiga målet är att få till ett bättre näringslivsklimat, svarar Dan Nilsson.