Hundratals barn gick till folktandvården

Folktandvården i Västerviks kommun har tagit emot drygt 600 fler barn och unga sedan avtalet mellan landstinget och privata tandläkare ändrades.

Här på Stora Trädgårdsgatan har Folktandvården klarat  tillströmning av unga tandvårdspatienter.

Här på Stora Trädgårdsgatan har Folktandvården klarat tillströmning av unga tandvårdspatienter.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-01-22 06:00

Sedan januari 2018 har barn och ungdomar upp till 22 år rätt till fullständig och kostnadsfri tandvård. Från och med april 2018 ändrade landstinget sitt avtal med privata tandvårdskliniker. Fyra av sex privata kliniker belägna i Västerviks kommun valde då att inte skriva på det nya avtalet. Något som innebar att cirka 700 barn och unga, som hade haft privat tandvård, skulle välja att antingen gå till de två privata som var kvar eller till Folktandvården.

– Det är drygt 600 barn och unga som tillkommit till Folktandvården i Västerviks kommun, säger Nathalie Persson, ekonomicontroller, på Region Kalmar län.

I dagsläget är det fortfarande två privata tandvårdskliniker som har avtal med Region Kalmar län (före detta landstinget i Kalmar län).

Att det skulle bli en tillströmning till Folktandvården var man alltså beredd på och redan i april sade klinikcheferna i Västervik och Gamleby att de var väl rustade.

– Det har varit en ansträngning, men vi har klarat det. Vi är i fas och kallar barn och unga när vi ska, säger Ann Hultquist, klinikchef för Folktandvården i Västervik och Ankarsrum.

Hon säger att de har kunnat hämta hem den försening som var i början av 2018 och att de är helt i kapp vad gäller barn och unga.

– För vissa vuxna är det nu tre månaders försening. Det är en minskning.

Att man har kunnat komma i fas och minska på köer beror, enligt Ann Hultquist, på två saker.

– Dels har vi kunnat anställa två nya tandläkare och dels arbetar vi med alla yrkesgrupper tillsammans.

Modellen att tandläkare, tandhygienist och tandsköterska arbetar i team är inte ny. Det handlar om att varje yrkesgrupp gör det som de kan och har legitimation för. Till exempel är det tandläkaren som borrar och tar bort karies och tandsköterskan lägger i fyllning. Det frigör tid för tandläkaren att gå över till nästa patient.

– Det vi har gjort är att skapa bättre förutsättningar och arbetat upp rutiner så att det verkligen fungerar.

Medan det är kö för vissa vuxna på Stora Trädgårdsgatan är det ingen kö alls i Ankarsrum. Från och med i år har åldern höjts för fri tandvård. Nu är det upp till 23 år som gäller.

– Det är många som flyttar från Västervik för att plugga eller jobba. Vi ser inte att det kommer bli någon stor ökning, säger Ann Hultquist.

På Folktandvården i Gamleby har ökningen inte heller gett några problem.

– Vi har tagit hand om dem som listats hos oss och vi ligger bra till med körerna, säger klinikchef Anne Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!