Insekten kan vara förödande för skogen

Skogsstyrelsen sätter in stora resurser mot granbarkborren, den lilla insekt som 2018 förstörde fler granar än alla skogsbränder tillsammans. Hetta och torka stressade granarna, varefter de dukade under för granbarkborrens angrepp. En ny het sommar kan femdubbla skadorna.

Om årets sommar blir lika varm som 2018 kan granbarkborrens angrepp på Sveriges granskogar komma att femdubblas, varnar Skogsstyrelsen.

Om årets sommar blir lika varm som 2018 kan granbarkborrens angrepp på Sveriges granskogar komma att femdubblas, varnar Skogsstyrelsen.

Foto: Mattias Sparf

Västervik2019-04-25 09:30

Ett bekämpningsområde har sedan den 1 april skapats i stora delar av Götaland och Svealand – det största bekämpningsområdet någonsin i landet.

2018 angrep granbarkborren 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, med ett virkesvärde på en miljard.

– Vi står nu inför ett allvarligt läge med risk för nya miljardförluster för skogsägarna, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd.

Skogsstyrelsen får nu en rad möjligheter att agera. I vissa fall kan man besluta om snabb avverkning och borttagande av stående granar när det handlar om nya angrepp.

– Döda granar som angreps sommaren 2018 ska däremot inte avverkas nu. De är i dag hem för fienderna myrbaggar och styltflugor, vilka äter just granbarkborren. De ska avverkas senare i sommar.

Mats Carlén berättar att en lättare svärmning redan startat, men man inväntar ännu den stora svärmningen av granbarkborre. Svärmningsövervakning, speciella fällor, är utplacerade på strategiska platser i skogarna. Även av skogsbolaget Södra.

– På Södras hemsida kan man se en karta över var övervakningsfällorna för granbarkborren finns och hur skadeinsektens aktuella spridning ser ut, säger Henrik Holmberg som är skötsel- och entreprenörutvecklare på Södra.

Normalt angriper granbarkborren mest stormfälld skog, men även stressade, stående träd angrips. De orkar inte, som välmående träd gör, ta död på granbarkborren genom att dränka dem i kåda.

Uttorkade behöver granarna all kåda/vätska själva för att överleva och dukar till sist under.

Skadar granskogar

Skalbaggen är bara några millimeter lång. I Sverige lever ett 90-tal arter av barkborrar. Granbarkborren är den som gör mest skada på våra granskogar, genom att borra sig in i barken som till sist dör.

Hittar en granbarkborre en stressad gran skickar den ut doftsignaler som lockar mängder av andra granbarkborrar till trädet. På hemsidan skogsstyrelsen.se finns aktuell information om granbarkborren.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!