Kända musiker i laddat samtal om Gärdestad

Björn Ulvaeus, Janne Schaffer och Hannes Holm deltog i en frågestund om Ted Gärdestad.

21 juli 2019 15:00

I lördags var det finaldag för filmfestivalen "Move Me Music Film Night by the Sea" och kvällens film var " Ted - För kärlekens skull". Som en del av kvällens Ted-tema ordnades det en frågestund på Slottsholmen om popstjärnan. På scenen hittade vi musikerna Björn Ulvaeus och Janne Schaffer, två som var delaktiga i Ted Gärdestads liv, samt Hannes Holm som regisserat filmen "Ted - För kärlekens skull". Filmjournalisten Ronny Svensson stod som frågeledare.

Frågestunden berörde musikernas första möten med Ted Gärdestad och hur Hannes Holm i sin filmversion ibland var tvungen att böja lite på sanningen för filmens dramaturgi. Det blev tydligt att film och verklighet skiljde sig när Björn Ulvaeus berättar om hur han och Benny Andersson kom i kontakt med bröderna Gärdestad på skivbolaget Polar.

– Det blir inte så visuellt att låta Björn och Benny sitta framför en kassettbandspelare och upptäcka Ted. Så i filmens värld löste jag det med att låta Ted spela live för de båda musikproducenterna, säger Hannes Holm.

Glada minnen varvades med allvar när frågestunden kom in på Teds mentala hälsa.

– Innan 1976 förstod vi i ABBA inte att det var något med Ted, man visste inte om att han var sjuk, säger Björn Ulvaeus.

Regissören Hannes Holm berättar att han gjorde efterforskningar om mental ohälsa inför filmen:

– Skulle Ted bli sjuk i dag så hade han nog överlevt, medicinen har gjort sådana framsteg, konstaterar han.

Efter frågestunden så ordnades det en konsert med Teds sånger av Janne Schaffer, Peter Ljung & Johan Boding.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse

Ämnen du kan följa