Klart: Det blir ett flytande hotell

Västerviks kommun har precis offentliggjort överenskommelse med Slottsholmens ägare.

Skiss från kommunens pressmeddelande. Där syns det flytande hotellet vid Slottsholmenbyggnaden.

Skiss från kommunens pressmeddelande. Där syns det flytande hotellet vid Slottsholmenbyggnaden.

Foto:

Västervik2018-11-30 14:51

Där sägs bland annat att Björn Ulvaeus tillsammans med sin dotter Anna, tar över Varmbadhuset på Strömsholmen. Deras bolag ska hyra varmbadhuset av Tjust Fastigheter AB. Slottsholmen kommer även att stå för de nödvändiga renoveringarna. Byggnaden ska användas för bad- och spaverksamhet.

– Badhuset ska restaureras och återigen bli den vackra byggnaden som den en gång har varit. En plats som Västervikare kan besöka och njuta av, säger Björn Ulvaeus i pressmeddelandet.

Dessutom står det klart att mycket av det som talades om i det ursprungliga exploateringsavtalet kommer att förverkligas. Det blir ett flytande hotell med cirka 35 rum.

- Det blir cirka 35 rum i två plan och på det undre kan man ha båten förtöjd framför uteplatsen. Hela taket blir täckt med solceller och en sjövärmeanläggning monteras i botten av pontonen, säger Björn Ulvaeus i pressmeddelandet.

Arbetet med det flytande hotellet har redan påbörjat, och man tror på en invigning till sommaren 2019.

I exploateringsavtalet talades det om tredje byggnad: En flytande eventhall. Nu blir det en kombinerad event- och servicebyggnad. Servicebyggnaden ska betjäna marinan.

– Med det nya unika servicehuset investerar vi vidare med ett modernt grepp för dagens och framtidens besökare. Jag är övertygad om att vi kommer att vara en av de bästa hamnarna i Sverige, säger Andreas Nilsson, vd för bolaget Nya Vatten som driver gästhamnen i pressmeddelandet.

Kommunalrådet Dan Nilsson (S) är nöjd med att avtalet är i hamn.

– Det känns oerhört skönt. I sommar har vi sett vilken potential området har. Nu löper vi linan ut, säger han till VT.

På en punkt drar man ner på ambitionerna. Enligt ursprungsavtalet skulle kommunen ha byggt en påhängsbro för gångtrafikanter. Den visade sig vara svår och dyr att förverkliga. Projektet skjuts på en obestämd framtid.

Dan Nilsson tror att det kan vara klokt att studera hur fotgängarna rör sig, inte minst när satsningarna på varmbadhuset kommer igång.

Avtalet innebär att varmbadhuset äntligen får en användning. Ulvaeus har varit intresserad av byggnaden även i ett tidigare skede. Även då talades det om spa. Därefter har kommunen gjort flera utredningar och det fanns förslag om bland annat ett mathus. Dan Nilsson tycker inte att det kommunala utredningsarbetet varit förgäves.

– Det är en svår byggnad som kräver rätt verksamhet, annars kan det bli kostsamt. Nu får vi en bra och seriös satsning.

Överenskommelsen görs som ett tilläggsavtal till det förlängda exploateringsavtalet. Vid nästa kommunstyrelse ska tilläggsavtalet godkännas av Västerviks politiker. En första information gavs redan på kommunstyrelsen i måndags.

Nu är det klart att Slottsholmen tar över varmbadhuset på Strömsholmen.
Nu är det klart att Slottsholmen tar över varmbadhuset på Strömsholmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!