Ladugård tilläts brinna ner till grunden

Ett blixtnedslag orsakade en kraftig brand som förstörde en ladugård och flera småförråd. Brandflyg letade under lördagen efter fler bränder.

Foto: Leif Petersson UTRYCKNINGSBILDER

Västervik2019-07-13 05:54

Larmet kom från Västrum strax för klockan fem på lördagsmorgonen. Brandstyrkor från Västervik, Ankarsrum och Gamleby ryckte ut med sex brandbilar. – Styrkan på plats lyckades med taktiken att förhindra spridning till intilliggande skog, och framför allt boningshuset Men ladugården var redan övertänd och gick inte att rädda, berättade Peter Helge räddningschef i beredskap på lördagsmorgonen. Ladugården var cirka 20 gånger 7 meter och tilläts brinna ner till grunden under kontrollerade former. – Skulle vi lägga på massor med vatten och försöka släcka så riskerar vi att få släckvatten som kan rinna ner och skada dricksvattenbrunnar. Så ur miljöhänsyn låter vi det brinna upp, sa Peter Helge.

Vid tiotiden avslutades räddningstjänstuppdraget och övergick i ett efterbevakningsuppdrag med två man kvar till dess att ägaren själv kunde ta över efterbevakningen. Inga personer eller djur kom till skada i branden, och polisen har ingen misstanke om brott. – Vi har haft patrull på plats men det blev ingen anmälan då man tror att det var ett blixtnedslag som orsakade branden, sa Anna Johansson, inre befälsassistent vid polisen i Kalmar.

Efter åskovädret, som orsakade branden, sökte brandflyg av området i jakt på nya bränder. – Den första överflygningen gav inget, och det hade jag nog inte räknat med heller. De flög så tätt inpå regnet. Det tar ett antal timmar innan branden efter ett blixtnedslag letar sig upp till ytan och visa sig som en rökpelare. De kommer flyga fler gånger under lördagen och söndagen. Hittar vi inget idag så kommer det säkert imorgon. Har åskan slagit ner så ligger det och pyr i backen, sa Peter Helge. Alexander Nyrinder, Bänkt Olsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om