Lärarnas riktlinjer kan förtydligas

Peter Lindström, kommunföreningsordförande för Lärarnas Riksförbund, vill se tydligare riktlinjer från Skolverket. Nu meddelar myndigheten att man undersöker om information bör förtydligas.

21 mars 2019 06:00

– Det finns redan riktlinjer kring disciplinära åtgärder och hur kränkningar ska hanteras i skolan. Vi undersöker nu om vi behöver ändra eller förtydliga något i vår information till skolorna. Om det pågår arbete i riksdag och regering med att förändra lagar och regler vågar jag inte svara på idag, säger Mattias Ragert, presschef på Skolverket.

Exakt varför antalet anmälningar mot skolpersonal ökat har inte Skolverket något svar på. Men Agnes Gidlund, pressekreterare på Skolinspektionen, tror att en orsak kan vara att anmälningsbenägenheten blivit högre.

– Exakt varför är svårt att se. Man vet nog mer i dag vilka rättigheter man har och därför fler som anmäler. Sedan behöver huvudmännen också se över sin egen klagomålshantering, i första hand ska man gå till rektor och sedan till den som ansvarar för skolan. När det inte funkar kan man komma till oss för en utredning, säger Agnes Gidlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson

Ämnen du kan följa