Lista: Därför är otäcka djuren viktiga

Många av oss hatar dem – men det finns anledningar att älska dem. Här är de otäcka djuren som är viktiga för naturen.

Foto:

Västervik2018-05-19 11:00

Kliande myggbett, svidande getingstick och – ve och fasa – ett ormbett fullt med gift. När sommaren knackar på dörren börjar säsongen för djur som många av oss kan tycka är både irriterande och farliga. Men alla djur har, oavsett vad man tycker om dem, funktioner i naturen och skulle de plötsligt utrotas kan det ge stora konsekvenser. Vi ringde upp Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, för att ge våra hatade djur chans till upprättelse.

1. Huggormar

Hur är huggormsläget i år?

– Huggormar är ett djur som kan leva länge. Därför varierar inte antalet särskilt mycket från år till år. Däremot är de mer eller mindre synliga beroende på vädret. Åker man ut till sommarstugan i slutet av april eller i början på maj och det är fint väder, ja då är det inte otroligt att man ser en huggorm. Är det däremot regn är chansen mindre.

Vad har huggormen för funktion i naturen/Vad har huggormen för effekt på andra organismer?

– Om man tänker på vilken effekt de har på andra organismer i naturen så kan man se att de äter en hel del sork. Så gillar man sork mindre än man gillar ormar, då är det ju jättebra. En del personer kanske är helt galna på sorkarna för att de förstört hela trädgården och då är det ju rätt bra att huggormarna finns.

Vad skulle hända om huggormen försvann från naturen?

– Då kan jag tänka mig att det skulle finnas mer sork på vissa ställen. Man skulle också kunna tänka sig att till exempel de djur som äter ormar, en del rovfåglar, antingen minska eller börja äta mer ödlor till exempel, vilket skulle få konsekvenser där.

2. Myggor

Hur är myggläget i år?

– I och med att det var mycket snö i år lär det ligga kvar en del vattensamlingar i skogarna. Det är gynnsamt för mygglarverna. Det finns dock en risk att det är så pass varmt att vattensamlingarna hinner torka ut innan myggglarverna är klara, då är det tack och god natt för myggorna. I det här fallet alltså Be quick or be dead, för att citera Iron Maiden. Men jag skulle tro att det kommer bli en del mygg i år.

Vad har myggan för funktion i naturen/Vad har myggan för effekt på andra organismer?

– Myggan är viktig mat, både som larver då de blir fiskmat och när de blir vuxna då de äts av fåglar, spindlar och andra insekter.

Vad skulle hända om myggan försvann från naturen?

– Då skulle det bli jobbigt att vara fågelförälder till exempel. De skulle få svårt att ge sina ungar mat. Samma sak med fladdermöss. Det skulle innebära påverkan i vattensamlingarna också, vad gäller näringskedjorna där. Det kan man ha i åtanke när man kliar på sina myggbett, att även om myggen inte finns till för just oss så gör de att vi kan få uppleva andra arter i naturen som vi gillar.

3. Getingar

Hur är getingläget i år?

– Getingarna kommer lite senare på säsongen och det är för att de bygger upp samhällen. Nu i maj kan man se drottningar som börjar anlägga egna samhällen. Drottningarna är mindre aggressiva i och med att de är mer oersättliga. Den här första tiden är lite kritisk för getingsamhället. Är det bra väder i maj kan man generellt tänka sig fler samhällen.

Vad har getingar för funktion i naturen/Vad har getingen för effekt på andra organismer?

– Till skillnad från bin och humlor som samlar pollen för att mata sina larver har getinglarverna framför allt insekter som föda. Om man har en trädgård kan vara en fördel, då getingarna äter en del andra insekter som gillar ens trädgårdsväxter.

Vad skulle hända om getingarna försvann från naturen?

– Det finns en del djur som äter getingbon. Till exempel skulle bivråkar och grävlingar få det lite jobbigt. Sedan skulle säkert en del insekter som getingarna äter bli fler.

En annan effekt vi skulle se är att många djur som härmar getingar skulle få sämre försvar. Det finns till exempel skalbaggar som ser ut ungefär som getingar och som rör sig likadant. Det finns även nattfjärilar som ser ut som bålgetingar. Utseendet skyddar de här djuren eftersom fåglar vet att getingar är dåliga att äta. Skulle getingarna plötsligt försvinna så skulle fåglarna snart lära sig att de här skalbaggarna bara luras och håller på med humbug.

4. Fästingar

Hur är fästingläget i år?

– Fästingar lever också ganska länge och har vad man kan kalla en soffpotatis-livsstil. De sitter mest och väntar på att ett djur ska komma förbi. Är det för torrt och soligt väder kryper de ner i marken igen. Det har varit en lång vinter i år och det tycker fästingarna är tråkigt. Sedan, när det väl blev vår, då sa det bara pang och så blev det 25 grader och sol. Det är inte heller bra om man är fästing för de är känsliga för uttorkning. Därför är det inget jättebra år för våra fästingar.

Vad har fästingen för funktion i naturen/Vad har fästingen för effekt på andra organismer?

– Den frågan får man flera gånger varje år som biolog. Det får till och med den mest troende att tvivla på skapelsen, för vem kan ha skapat fästingen? Och där får man nog vara lite ärlig att säga att de har ingen jätteviktig funktion.

Vad skulle hända om fästingen försvann från naturen?

– Om fästingen skulle försvinna skulle det troligtvis inte hända så mycket. Det finns såklart en del djur som äter fästingar, men inget djur skulle dö om fästingen försvann. Det skulle väl i så fall vara borreliabakterier och TBE-bakterier, men inte ens jag kan känna någon sorg över borrelians avsaknad på transportmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om