Lokala politiker tror inte på extraval

Än är alla möjligheter inte uttömda. Det ska mycket till innan det blir extraval. Det tror de lokala och regionala politiker vi talat med.

Dan Larsen (SD).

Dan Larsen (SD).

Foto: Pressbild

Västervik2018-11-14 21:00

På onsdagsförmiddagen röstades moderaten Ulf Kristersson ner som regeringsbildare. Resultatet kom inte som en överraskning för de som följt spelet som efter valet för två månader sedan. Frågan är vad som händer närmast: Är partiernas positioner så låsta att Sverige är på väg mot ett extraval?

När vi talar med sex lokala och regionala politiker så säger tre tydligt att de inte tror på extraval. Bara ett parti tycks positivt till tanken.

– Kostnaderna för både landet och politiken skulle bli så stora, säger Anna Bodjo (MP).

Även liberalen Sverker Thorén är inne på att kostnaderna i pengar, och ork, skulle bli stora för partierna. Och frågan är vad ett extraval skulle leda till:

– Vi skulle nog få ett valresultat som liknar det vi har, med vissa små justeringar.

Conny Tyrberg (C) låter optimistisk:

– Det här vara bara det första av fyra försök. Det är för tidigt att ge upp!

En politiker sticker ut av de vi talar med. Sverigedemokraten Dan Larsen verkar inte rädas ett extraval, och han tror tvärtemot många andra att det kan leda fram till förändringar i styrkeförhållandena. Larsen tror många väljare kommer att fundera extra mycket på vad de vill utifrån det läge som råder.

– Då tror jag inte att Sverigedemokraterna kommer att missgynnas.

Kristdemokraten Gudrun Brunegård beskriver vad hon tror är ett troligt förlopp närmast:

– Steg ett blir en ny omröstning med Stefan Löfven eller Annie Lööf som statsministerkandidat, för att undersöka om någon av dessa kan tolereras av riksdagen. Faller även dessa bör Kristersson prövas på nytt. Då finns möjligheten för C och L att förflytta positionerna genom att rösta gult, det vill säga avstå från att rösta, men därmed släppa fram en M+KD-regering.

Både miljöpartisten Anna Bodjo och centerpartisten Conny Tyrberg tycker att centerpartiets ledare Annie Lööf är den partiledare som ska få chansen härnäst.

Vänsterpartisten Mariann Gustafsson tycker inte att vänsterspåret uttömts tillräckligt.

– Jag förstår inte hur man kan få det till hur alliansen skulle vara största block. S, V och MP har tillsammans fler mandat än allianspartierna.

Två partier som varit i fokus är mittenpartierna L och C. Inte minst att rösta mot allianskollegan M har varit omdebatterat. Partiledarna får dock stöd av sina lokala partikamrater.

– Jag har fullt förtroende för vår partiledare. Jag tror att hon har en plan, och jag uppskattar att hon håller gränserna, säger Conny Tyrberg (C).

– Jan Björklund gör bara det han sade i valrörelsen att han skulle göra, säger Sverker Thorén.

Sverker Thorén (L).
Sverker Thorén (L).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!