Målet: 2 500 studenter i Västervik

En fortsatt expansion av Campus Västervik. Det är ett av nytillskotten sedan de rödgröna majoritetspartierna modifierat budgeten.

Tomas Kronståhl (S) och Conny Tyrberg (C) presenterade den rödgröna budgeten på tisdagen.

Tomas Kronståhl (S) och Conny Tyrberg (C) presenterade den rödgröna budgeten på tisdagen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-06-05 18:44

Visionen om 2500 studenter vid Campus Västervik år 2030 känns igen. Centerpartiet har luftat siffran i debattartiklar och i sitt valmanifest under våren. Nu finns visionen inskriven i S, MP och C:s gemensamma budget för 2019 som en vision. Det verkar även som att kommunens övriga partier också står bakom att det är en rimlig vision.

– Det var i vart fall ingen debatt när förslaget var uppe, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S).

Läs mer: Budget 2019: (V) vill satsa på skolan

(V) Vill satsa på skolan

SD vill plocka bort kommunala chefer

(M): Vill skapa 1000 nya jobb

I siffran ingår inte bara akademiska utbildningar, utan alla eftergymnasiala utbildningar. Där har Tomas Kronståhl ett bestämt önskemål:

– Vi behöver en kockutbildning. Där finns ett skriande behov.

Ett campus med 2500 studenter kan låta som en djärv målsättning, men Conny Tyrberg tycker att satsningen är ett måste:

– Det här är vad som behövs för att Västervik överhuvudtaget ska hålla jämna steg med andra kommuner. Annars kommer vi att fortsätta att halka efter när det gäller utbildningsnivån.

Ett utbyggt Campus menar både han och Kronståhl är nödvändigt för att ge ett alternativ till de ungdomar som inte vill flytta från kommunen.

– I dag är man nära nog tvungen att flytta för att kunna utbilda sig, säger Tomas Kronståhl.

Ett problem med deras vision är att genomförandet inte ligger helt i deras händer. Kommunen är beroende av att det finns universitet och högskolor som är beredda att utlokalisera utbildningar. Där tycker kommunpolitikerna att lärosätena har blivit mer välvilliga på senare år. Hittills har man bland annat kunnat starta sjuksköterske- och lärarutbildningar. På önskelistan finns utbildningar för att möte det privata näringslivets behov.

Samtidigt ser kommunen hur bristyrkena blir fler och fler även inom den egna verksamheten. I delårsrapporten pekar man på hur allt fler rycker i kommunens ekonomer och HR-personal.

I budgeten finns även två satsningar som rör undersköterskor. Dels vidareutbildning av befintliga undersköterskor så att de kan få specialistkompetens, dels utbildning av springvikarier utan utbildning. Där varvas arbete med utbildning. Kommunalrådet Tomas Kronståhl tycker att det är en angelägen satsning.

– Personer som i dag saknar fast jobb utbildas inom ett område där vi behöver folk, och kan få en fast anställning.

Kommunens budget

Dokumentet innehåller budget för 2019, och en planering för 2020 – 2021.

Kommunalskatten hålls oförändrad.

Bland de övriga modifieringarna jämfört med när ett första utkast till budget presenterades för en månad sedan finns att majoriteten vill säkra pengar för den mobila fritidsgårdsverksamhet som ska starta.

Kronståhl och Tyrberg trycker även mycket på det uppdrag som de kommunala bolagen får i att ta täten i omställningen mot ett mer hållbart samhället. Bland annat vill man att en solenergisatsning utreds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om