Matbutiken nominerad till Årets svinnpris

Ica maxi i Västervik är bra på att minska matsvinnet. Matbutiken har blivit nominerad till Årets svinnpris av White guide green. Vinnaren utses på onsdag.

10 juni 2019 20:00

White guide brukar oftast förknippas med betygsättning av restauranger, men White guide green arbetar med att kartlägga Sveriges matvarubutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. Totalt har cirka 300 butiker kartlagts.

Ica maxi i Västervik är som en av tio butiker nominerad i en av kategorierna, Årets svinnpris.

– Det känns roligt att vi är en av tio nominerade. Det är en vinst att bara vara nominerad. Det är ett kvitto på att vi jobbar bra med de här sakerna, säger Katharina Arvidsson på Ica maxi i Västervik.

White guide green har nominerat de tio butiker som är bäst på att aktivt arbeta för att minska den egna butikens matsvinn samt som arbetar för att öka "respekten för den svenska råvaran".

– Vi har jobbat mycket med vårt inköpsarbete, så att vi köper in lagom mängd varor. Sen jobbar vi med "Ät snart-kylen", där vi säljer ut varor som närmar sig utgångsdatum till reducerat pris, säger Katharina Arvidsson som var väl medveten att matbutiken kartlades och berättar att hon har fått svara på en mängd frågor om matbutikens hållbarhetsarbete.

– Sen handlar det mycket om att se till att våra kylar och frysar håller rätt temperaturer, tillägger hon.

Ica maxi samarbetar också med Svenska kyrkan. Matvaror med skadade förpackningar skänks till behövande.

Katharina Arvidsson tycker att tanken att alla kan bidra är viktig och hon menar att det är en anledning till att matbutiken har valt att ha egna bikupor.

– Det går inte att rädda världen på egen hand men om alla gör sina små saker så betyder det väldigt mycket för helheten.

Vinnarna utses på en gala med föreläsningar och prisutdelning i Bonniers konsthall i Stockholm på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz

Ämnen du kan följa