Nya tävlingen landar i Västervik

I år blir det första året för Höstborren 2018. Det är en nationell fisketävling som pågår under flera veckor. Den första finalen hålls i Västervik.

24 september 2018 06:00

Tävlingen är en lagtävling där lag från hela Sverige under en begränsad tid fiskar och registrerar de abborrar man fångat på tävlingens hemsida. Man lägger ihop de fem längsta fiskarnas längd och det sammanlagda resultatet gör att man kan kvala in till finalen. Som vanligt i de flesta sportfiskesammanhang är det längd och inte vikt som räknas.

Fem lag går vidare på sitt resultat och ytterligare fem lag, wildcards, får också vara med. Det berättar Daniel Lövstedt som arrangerar tävlingen. Han är från Helsingborg och van vid att arrangera fisketävlingar.

– Jag anordnar också tävlingen "Sommargäddan" som blivit väldigt populär. Den har vuxit enormt på de fyra år som jag arrangerat den. Förra året var det över 1 000 deltagare som var med, säger Daniel Lövstedt.

En tanke med båda tävlingarna är att sprida ut fisket, och påverka fiskarna och beståndet så lite som möjligt. Man fiskar med utgångspunkt från sin egen "Sverigezon" men får fiska var som helst under tävlingen.

– Istället för att det är 300 person som fiskar inom samma område under samma tid så fiskar man över hela Sverige under en längre tid. Vi samlas bara vid finalen.

Daniel Lövstedt säger att han har stora förhoppningar för tävlingen.

– Jag tror att det kommer att landa på över 100 team till slut, varje team får ha max tre medlemmar så det kan bli många som är med. Just nu är det 83 team anmälda, men några tycker också om att fiska själva, vi får nog en hel del "ensamseglare" också.

Finalen blir i Tjust skärgård utanför Västervik och då kommer max 30 fiskare vara med. Att det blev Västervik är ingen slump.

– Jag har bra kontakt med Johan Skoglund som är fiskeguide i Västervik. Han har berättat om skärgården och de fina fiskevattnen.

Johan Skoglund säger själv att förutsättningar för bra fiske är idealiska i Tjust skärgård. Han driver företaget Fishingday. Han framhåller samarbetet med Västervik Framåt och kommunen som en del i att man valde Västervik.

– Men då är det också bra fiske. Framför allt finns variationen. Du kan fiska grunt på förmiddagen och snabbt lägga om planen om det inte fungerar. Det finns vikar med massor av växtlighet, det finns klara vatten och det finns bra djup.

– Tiden är också bra. Vi har haft enormt bra mängdfiske nu, men senare på året kan vi få de stora fiskarna, de runt 45 centimeter, säger han.

Tävlingen pågår mellan 29/9 och 18/11 och finalen hålls i Västervik 24-25 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa