Pensionärer åkte runt och betygsatte krogar

Restaurangguiden Guide Michelin har nog de flesta hört talas om.Nu är det dags att lägga begreppet Guide Pensionär på minnet.

Margit Preusse anländer i sällskap med Magnus Axelsson till Restaurang Guldkant.

Margit Preusse anländer i sällskap med Magnus Axelsson till Restaurang Guldkant.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-03-20 06:00

– Under förra året besökte vi nog de flesta restaurangerna i Västervik, och vi bestämde oss för att rösta fram den bästa restaurangen ur pensionärssynpunkt, säger Fia Wilensjö, aktivitetssamordnare på Vapengränd.

På tisdagen korades 2018 års vinnare – Guldkant. Priset ett diplom överlämnades i samband med att de boende gjorde ett återbesök för att äta en middag.

Restauranggästerna kommer i två bussar. Några går in för egen maskin, men fler kommer i rullstol eller med rullator.

Det blir lite pusslande med borden innan alla kommit på plats.

Krögaren Henrik Arkåsen presenterar dagens meny. Det blir inga färdiga rätter. Istället blir det plockmat. Lite pizzaslicar, lite snitzelbitar och kanske någon ytterligare överraskning från köket.

– Jag har ätit på Vapengränd och vet att de är bra på husmanskost. Då vill jag att ni ska få något annorlunda när ni kommer hit, säger han till kroggästerna.

När Fia Wilensjö berättar om Guide Pensionär, så kan man konstatera att Henrik Arkåsen och den övriga personalen gjorde flera saker rätt:

* När flera gäster är rullstolsburna är det bra om det finns en plan för hur de ska sitta bra när de kommer till restaurangen.

* Restauranger där servitörerna behandlar de äldre som gäster, och pratar direkt till dem och inte bara med personalen får plus.

* Många av de äldre vill kunna äta i sin takt. Hellre plockmat där man kan ta till sig efter aptit, och prova flera rätter än att få en färdig varmrätt på en tallrik.

– Och naturligtvis har vi bedömt hur maten smakade, säger Fia Wilensjö.

Boende från Vapengränd lät sig väl smakas under restaurangbesöket.
Boende från Vapengränd lät sig väl smakas under restaurangbesöket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!