Politisk strid om färdtjänsten

Länsunionen får kritik för ekonomisk brist – försöker skapa oro anser ordförande.

Anders Andersson (KD) kritiserar Länsunionen.

Anders Andersson (KD) kritiserar Länsunionen.

Foto: Charlotte Madestam

Kalmar län2019-06-25 21:30

På tisdagen kallade Anders Andersson (KD), oppositionsråd i regionen, till en presskonferens där han kritiserade Länsunionen och regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) för att unionen inte prioriterat serviceresor i sina riktlinjer för budgetarbetet.

– Jag ställde frågan i regionfullmäktige och har fått ett jaså-svar, säger Anders Andersson.

– Jag uttryckte att det vore bra om de kunde tydliggöra hur de har tänkt hantera den ekonomiska bristen på 15 miljoner kronor som det inte finns täckning för 2020. Men jag fick bara svaret att det ska analyseras av förvaltningen och KLT inför hösten.

Han undrar nu om pengarna är tänkta att tas från höjda färdtjänstkostnader eller kanske höjda billjettpriser inom kollektivtrafiken.

Anders Henriksson anser däremot att han svarat på frågan.

– Det svar jag har nu är detsamma som jag gav efter fullmäktige. Vi är inne i en budgetprocess och tjänstemännen jobbar för fullt med att få fram en budget. Vi har gått in i ett avtal för busstrafiken som är 50 miljoner kronor dyrare än det förra. Vårt mål är att kollektivtrafiken ska vara självfinansierad till 50 procent, men resandet har ökat mer än så, vilket innebär ökade intäkter och det finns nu förutsättningar för att trafiknämnden ska klara sina ökade kostnader inom ramen för sin budget.

– Jag vet inte vad Anders Andersson vill med sitt utspel annat än att skapa oro. Det ges inga besked innan förvaltningen har sagt sitt, säger Anders Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!