Räddningsaktionen för VIK sprack

Både Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna kunder tänka sig att skjuta till pengar till Västerviks IK. Men när de inte kunde enas om hur sprack räddningsförsöket.

Den omaka konstellationen Dan Larsen (SD), Tommy Ivarsson (SD), Harald Hjalmarsson (M) och Tomas Kronståhl (S) diskuterar under pausen.

Den omaka konstellationen Dan Larsen (SD), Tommy Ivarsson (SD), Harald Hjalmarsson (M) och Tomas Kronståhl (S) diskuterar under pausen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-04-29 20:30

Det är drygt en månad sedan Västerviks IK kom in med begäran om extraordinärt föreningsstöd. Klubben ville ha två miljoner kronor i stöd årligen fram tills dess att en ny arena är byggd. Argumentet är att den nya ålderstigna arenan innebär sämre möjligheter till publik- och sponsorsintäkter.

En sak kunde konstateras direkt. Inget parti var berett att säga ja till VIK:s begäran.

Däremot klev Marcus Fridlund upp i talarstolen för socialdemokraterna och sade:

– Vi kan tänka oss 708 000 kronor i ersättning för borttagande av stolsrader och för gymnasiets hockeyutbildning.

Man var även beredd att efterskänka hyra för Hyllan.

Därefter tog Harald Hjalmarsson (M) till orda. Moderaterna kunde ställa upp på Socialdemokraternas förslag, men med några villkor. Projekteringen av en ny hall ska starta om gående, som en första del i Bökensvedprojektet. Kommunen ska inte vara huvudman för den nya hallen – man ska alltså söka efter en privat entreprenör.

Medan ett tredje parti anslöt sig till Moderaternas linje så hade Socialdemokraterna uppenbart svårt att svälja villkoren.

Övriga partier var kritiska till att gå in med extrapengar till VIK. Allra utförligast i sin kritik var Conny Tyrberg.

Han påminde om att man fick hjälpa VIK så sent som för ett år sedan, och han befarade att det kunde bli årligt återkommande ärenden fram tills dess att en ny hall var byggd.

Han tyckte att Västerviks IK ska rikta blickarna mot Tingsryd. Där har supportrar och lokalt näringsliv köpt aktier i det bolag som driver elitverksamheten och därmed skapat det egna kapital klubben behöver.

– Tingsryd är en mindre ort än Västervik.

Akko Karlsson (MP) varnade för att en större hall inte var någon garanti för bättre ekonomi.

– Större hall betyder större driftskostnader.

Två partier gick än tuffare fram: Vänsterpartiet och Socialisterna ville inte gå med på det hyresuppskov som kommunstyrelsen ville ge klubben för Hyllan.

Innan fullmäktige kunde gå till beslut fick mötet ajourneras. Under pausen såg man hur en grupp Socialdemokrater, Sverigedemokrater och Moderater diskuterade. Däremellan kunde man se interna diskussioner i S och M. Det hjälpte inte. S och M kunde inte enas, och därmed blev nej-falangen störst i fullmäktige.

Däremot fick VIK behålla hyresanståndet för Hyllan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!