Radiopsykologen: Så hanterar du coronaoron

Coronaviruset skördar, och kommer att skörda, flera människoliv. Företag går i konkurs och folk blir av med sina jobb. Men hur hanterar man sin coronaoro? Radiopsykologen Lasse Övling ger sina råd.

9 april 2020 08:00

Lasse Övling från Västervik är radiopsykolog i P1. Han menar att mer eller mindre alla människor just nu påverkas av coronakrisen – men på helt olika sätt.

– Hur vi påverkas är lite olika beroende på vad vi har för livssituation, hur vi drabbas men också vad vi har för personlighet och hur vana vi är att hantera tuffa kriser. Men de flesta blir så klart oroade vilket är naturligt med tanke på att vår hjärna fungerar så. Det är ett hot och då ska vi bli oroade, säger han.

Att man känner oro i dessa tider är alltså inget märkvärdigt i sig. Det är så vi ska reagera, men hur hanterar man känslorna?

 

Att börja fundera kring hur oron påverkar och styr ens beteende är en bra början, menar Lasse Övling. Vad man är orolig för varierar från person till person. För vissa kan det handla om ens egen hälsa eller att mista en närstående. För andra kan det finnas en oro över att företaget kanske inte kommer att överleva.

– Man kan se det här som en möjlighet för var och en av oss att växa. Vi behöver som människa kunna hantera hotfulla situationer, och det här är en situation där var och en av oss kan lära om sig själv.

Han påminner också om vikten av att dela med sig och prata om sin oro med nära och kära. 

– Prata om det. Hitta sätt att inte fastna i det, utan försök att se just möjligheter och att lära om dig själv. Väldigt många hittar olika sätt att söka stöd och knyta an hos andra. Det är fantastiskt att se hur människor vill väl och ställer upp.

– Oavsett om du är jätteorolig för ekonomin, ställ dig frågan: Vad är det viktigaste för mig i livet?

 

Hur och när den här pandemin slutar är det ingen som vet. Men att den kommer att påverka folkhälsan på sikt är Lasse övertygad om.

– Det är klart att folkhälsan kommer att påverkas. Det här påverkar på så många sätt, inte minst den psykiska ohälsan som är kopplad till oron. Att den kommer att gå över i rädsla, panik och förlamande sker nu och det kommer vi säkert att se mer av.

Men Lasse påminner också om något viktigt i dessa tider.

– Är det något en sån här pandemi visar är det människors förmåga att anpassa sig. Vi har en kreativ anpassningsförmåga som är helt otrolig och som vi ska vara stolta över. Det är det som har gjort att vi har överlevt som människorart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson