Räknar med 100 anställda

Börsnotering och siktet ställt högt. Går det som man vill kan 100 personer jobba med elektrisk lastbilstillverkning i Västervik inom några år.

7 juni 2019 18:08

Nyheten om Västerviksbaserade Inzile:s börsnotering på Nasdaq:s småbolagslista First North kom under veckan. Det innebär, enligt Inzile, att det blir det första företaget från Västervik som börsnoteras.

Norska Bring har satsat fem miljoner kronor för att bli delägare i företaget. Bring ska även köpa fem fordon till att börja med, och fortsätta inköpen över tre år.

Bilen det handlar om är en lätt lastbil som är eldriven. Tanken är att det ska vara ett innerstadsfordon, för att bland annat möta stora städers skärpta utsläppskrav.

Produktionen sker i dag Västervik, men utveckling och säljkontor finns i Göteborg och Stockholm.

Siktet är högt ställt och i planen för utvecklingen har man räknat med att ha 100 anställda inom några år.

– År 2022 ska vi tillverka 1 000 fordon i Västervik, det är målet. Då kommer vi behöva vara 100 anställda, i alla fall mellan 50 och 60 montörer plus ingenjörer och administration.

Det säger Ragnar Åhgren, vd för Inzile. Han berättar att man under fjärde kvartalet i år ska tillverka 60 lastbilar. Nästa år ska det bli 200 fordon, och 2022 vill man vara uppe i 1 000.

I dag hyr man lokaler av Plivit Trade.

Har ni plats för ytterligare expansion?

– Redan till hösten kommer vi att flytta in i nya lokaler. Vi är väldigt nära att skriva avtal med en hyresvärd. Men var kan jag inte gå in på ännu.

Man behöver relativt stora lokaler på mellan 2 500 och 4 000 kvadratmeter.

– Sedan kan vi komma att behöva expandera ytterligare, men det är inte säkert, det kan hända att vi klarar oss i de lokaler vi snart flyttar till.

Ragnar Åhgren tror att kompetensen kommer att finnas.

– Vi har folk i Göteborg och Stockholm som redan nu funderar på att flytta till Västervik och hoppas få tag i resten lokalt eller från andra platser. Det vi behöver nu är montörer.

Ulf Kullin är näringslivschef i Västerviks kommun. Han är positiv till utvecklingen.

– Vi har haft kontakt med dem en längre tid, vi har fört en tät dialog. För bara någon månad sedan var vi på besök och då började planerna bli klara för oss.

Vad tror du om möjligheterna att hitta tillräckligt med personal?

– Det handlar inte om att anställa 100 personer på ett bräde. Vi kommer tillsammans med Campus försöka möta efterfrågan. Det är spännande och positivt att det är en industrisatsning, det kommer att dra med sig även tjänstesektorn, överhuvudtaget är det bra för tillväxten i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa