Så många jobb finns i småföretagen

Småföretagen är en viktig arbetsgivare i Västervik. Den slutsatsen drar intresseorganisationen Företagarna i en rapport.

Många bäckar små - de små företagen står för en stor andel av jobben i Västerviks kommun enligt en rapport från Företagarna.

Många bäckar små - de små företagen står för en stor andel av jobben i Västerviks kommun enligt en rapport från Företagarna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Västervik2018-11-14 05:00

Drygt en tredjedel av jobben i kommunen, 37 procent har sitt jobb i företag med färre än 50 anställda. Sammanlagt 5 533 personer jobbar i mindre privata företag. Däremot skiljer Västerviks kommun ut sig mot många andra kommuner, allra vanligast här är anställda i offentlig sektor. I de flesta kommuner är det småföretagen som står för den största jobbandelen.

Småföretagens betydelse som arbetsgivare har dock ökat i kommunen de senaste decennierna. I offentlig sektor har antalet jobb minskat med 1214 sedan 1990. Minskningen har varit ännu större bland de stora företagen: Minus 2 168 anställda. Under samma period har 1866 jobb skapats i de små företagen.

Företagarna vill lyfta fram de små företagens betydelse som arbetsgivare. De hänvisar till sin årliga undersökning Småföretagarbarometern. Där säger 93 procent av de tillfrågade småföretagen att de vill växa. 67 procent ser goda expansionsmöjligheter. Det största hindret för expansion i Kalmar län är "tuff konkurrens" följt av "svårigheter att hitta rätt arbetskraft".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!