Så påverkas kommunen av EU-valet

Den 26 maj är det EU-val. 2014 placerade sig Västerviks kommun långt ner på listan bland valdeltagandet i Kalmar län. Men med två lokala kandidater tror både Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) att rösterna ska öka.

Harald Hjalmarsson (M) och Dan Nilsson (S) menar ett EU-valet påverkar Västerviks kommun på flera punkter. "Det är allt från små viktiga detaljer när det gäller gifter och färger till stora upphandlingar", säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson (M) och Dan Nilsson (S) menar ett EU-valet påverkar Västerviks kommun på flera punkter. "Det är allt från små viktiga detaljer när det gäller gifter och färger till stora upphandlingar", säger Dan Nilsson.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-05-21 05:00

– Jag tror att det EU-valet påverkar oss mer än vad vi tror. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting har tittat på ett tiotal kommuners dagordningar i fullmäktige. Då säger man att ungefär 50 procent av alla punkter är påverkade av Bryssel. Enheten för upphandling är 100 procent styrt av EU via lagar och regelverk, säger Harald Hjalmarsson.

– Jag skulle nog säga att det är ett av det viktigaste EU-valet på många år. Det handlar om grundläggande demokratiska rättigheter och det sitter parlamentariker som har rötter i extrema partier. Det oroar mig djupt, säger Dan Nilsson.

Dan Nilsson menar att omkring 60 – 70 procent av alla beslut som tas i parlamentet påverkar en medborgare i Västerviks kommun.

– Det är allt från små viktiga detaljer när det gäller gifter och färger till stora upphandlingar, säger han.

Tror ni att valdeltagandet kan öka i kommunen med två lokala kandidater?

– Definitivt. Man har nog en tydligare koppling om man känner igen en kandidat som faktiskt kommer från kommunen. Att man sedan känner att det finns möjlighet för Elin Landerdahl eller Lena Segerberg att komma till Europaparlamentet ökar nog engagemanget, säger Dan Nilsson.

– Jag vågar nästan gissa att det blir ett högre valdeltagande i år här i kommunen, säger Harald Hjalmarsson.

Vilka frågor kan påverka Västervik?

– Östersjön är ett väldigt bra exempel där EU har spelat roll. Vi har i dag strukturfonder där vi kan stötta företagsamhet och sociala projekt. Men ska vi vara lite kritiska så har många andra län lyckats få

EU-medel för att förbättra kommunikationerna, där har vi inte varit så framgångsrika. Där finns en potential vi verkligen kan dra nytta av.

Som goda exempel nämner Harald Hjalmarsson bland annat satsningen på bredbandsnät och internationella samarbeten inom utbildning.

– Som student kan man bland annat söka stöd för att komma ut och studera internationellt. Det är ett väldigt gott exempel, kollar vi på bredbandssatsningen så är det nästan enbart EU-pengar.

Dan Nilsson nämner också att EU har en viktig roll när det kommer till miljö- och klimatfrågor.

– I Sverige har vi kommit väldigt långt. Men hela EU måste ta ett gemensamt grepp för att kunna påverka omvärlden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!