Uttrycket "ska man göra något bra så får man göra det själv" kanske stämmer in på de flesta småföretagare. I Vismas undersökning visar det sig att 6 av 10 av Kalmar läns småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan. Malin Lööw-Johansson, som driver Odensvi Lanthandel, känner igen sig i bilden av livet som småföretagare. Hon bedriver lanthandel, camping, catering, vandrarhem och verksamhet i bygdgården i Odensvi.

– Det blir lite som en livsstil att driva eget, man måste vara flexibel. Jag brukar sluta räkna mina timmar efter jag har passerat 40 i veckan, säger hon med glädje i rösten.

Malin är den enda som är heltidsanställd vid lanthandeln i Odensvi men hon vill passa på att ge en ros till sina fyra extraanställda som hjälper henne i ur och skur.

Artikelbild

| Att driva eget har blivit som en livsstil för Malin Lööw-Johansson i Odensvi.

– Att driva eget är lite som att vara lantbrukare, man är aldrig ledig utan har alltid jobbet i huvudet, säger hon.

Även i det familjdrivna byggföretaget Prozon känner man igen sig i undersökningen.

– Vi har mycket jobb för tillfället och då vill man kunna jobba så mycket som möjligt, säger Joachim Wenström som driver företaget tillsammans med sin son Jonathan Wenström.

Joachim tilläger att när det är högsäsong för byggarbeten så får de ofta jobba kvällar och helger med administration och olika inspektioner.

– Man väljer lite själv hur mycket man vill jobba. Tycker man att det är roligt så blir det inga problem med extratimmar.

Ett småföretag är en verksamhet som har högst nio anställda.