Sport- och fritidsbiblioteket invigt

Sugen på att testa skridskofärdigheterna? Då kan ett alternativ vara att låna ett par skridskor på kommunens nyinvigda sport- och fritidsbibliotek.

Mariann Gustafsson skänkte sina 58 år gamla skridskor till biblioteket.

Mariann Gustafsson skänkte sina 58 år gamla skridskor till biblioteket.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-01-17 18:00

På torsdagen var det högtidlig invigning med snittar, mingel och bandklippning i lokalerna på Karstorpsområdet. Bandklippare var vänsterpolitikern Mariann Gustafsson. Det var hon som för några år sedan skrev en motion där hon föreslog ett sportbibliotek.

– Man kanske vill testa en sport. Då ska man inte behöva börja med att köpa utrustning, säger hon.

Sport- och fritidsbiblioteket innehåller sportartiklar skänkta av Västerviksbor. På hyllorna ses skridskor, längdskidor och fotbollsskor. En enhjulig cykel står lutad mot en hylla. För den som inte vill ge sig ut på riktig is finns här ett bordshockeyspel.

– Västerviksborna får gärna fortsätta att skänka gamla sport- och fritidsartiklar, säger Anders Östlund, kommunens idrotts- och fritidsstrateg.

Även det som är lite slitet är välkommet. I anslutning till biblioteket har man en verkstad som kan reparera upp prylarna – och skulle det vara helt hopplöst så ser man till att det går vidare till deponin. Kommuninvånarna kan lägga sina gamla avlagda saker i de blå kärl som finns runt om i kommunen.

– Vi vill gärna ha in fler sällskapsspel, och racketar av olika slag, säger Cecilia Ring, som arbetar som handledare.

Sportbiblioteket drivs som en daglig verksamhet i socialförvaltningens regi.

Det är en av flera fördelar som Anders Östlund och Mariann Gustafsson ser med sportbiblioteket:

Gammal utrustning kan få nytt liv istället för att samla damm i något förråd. Kommuninvånarna har fått en ny service utan att det kostat något nämnvärt extra, eftersom det är en verksamhet som passar bra för socialförvaltningens dagverksamhet.

Runt om i kommunen finns blå kärl uppställda för den som vill skänka till sport- och fritidsbiblioteket.
Runt om i kommunen finns blå kärl uppställda för den som vill skänka till sport- och fritidsbiblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!