Stora skillnader i assistansersättning i landet

Endast tio procent av de länsbor som för första gången ansökte om statlig assistans förra året fick ja. Detta enligt färsk statistik från Försäkringskassan.

Arkivbilder, montage

Arkivbilder, montage

Foto: Janerik Henriksson, Gorm Kallestad/TT

Kalmar län2019-03-18 10:00

Siffran är betydligt lägre än riksgenomsnittet. I Sverige som helhet var det 17 procent som beviljades assistans under 2018, det vill säga av dem som då sökte för första gången.

Statistiken spretar ordentligt beroende på var i landet man bor. Värmlands län har den högsta siffran, med 41 procent beviljade förstagångsansökningar under fjolåret.

Svårast att få ja på sin ansökan tycks det vara på Gotland och i Västernorrlands-, Västerbottens- och Jämtlands län.

Förbundsordföranden för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) Maria Persdotter anser att skillnaderna är orimliga.

– Staten, via Försäkringskassan, ska borga för en likvärdighet över landet. De här siffrorna tyder på att assistansen är ett geografiskt lotteri, menar hon.

Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan, menar att det inte finns någon enkel förklaring till att det ser ut som det gör.

– Vilka som ansöker kan skilja sig mycket åt mellan olika regioner och län. I vissa län kan många asökningar komma in som gäller små barn. Och när barnen är små kommer föräldraansvaret in, då är omvårdnadsbehovet stort alldeles oavsett, så då är det inte självklart att man beviljas stöd. Sedan när barnen blir större och förväntas klara mer själva kan det bli aktuellt med assistansstöd, för att ta ett exempel, säger hon.

I slutet av 2018 hade totalt 14 500 funktionshindrade barn, unga och vuxna statlig assistansersättning i Sverige.

Ersättningen är avsedd för personer som omfattas av LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) med extra stora behov.

Under 2018 fick omkring 80 procent avslag på sin ansökan om assistansersättning.
Under 2018 fick omkring 80 procent avslag på sin ansökan om assistansersättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!