Stort behov av sommarjobbare inom service

Sommaren närmar sig. Ännu finns chans att få sommarjobb, trots att det kan vara i senaste laget. Vården och servicebranschen söker mycket folk.

30 april 2019 16:00

Besmir Duraku jobbar som arbetsförmedlare i Västervik och är särskilt inriktad mot arbetsgivare. Han berättar att det har funnits ganska gott om jobb i år, och att servicebranschen och omsorgen fortfarande har ett stort behov av sommarpersonal. Särskilt inom yrken som man ofta förknippar med sommaren som i camping- och restaurangbranschen. Där finns fortfarande många lediga platser.

– Där är behovet stort men trots att det kan vara tufft för dem så brukar det ordna sig tillslut, säger Besmir Duraku.

Han berättar att flera arbetsgivare har fått förlänga ansökningstiderna.

Störst är bristen i yrken där det också råder brist året om. Inom vård och service behövs många, exempelvis vårdbiträden.

– Men behovet av exempelvis kockar är också stort. Det behövs många på kort tid under sommaren, då blir det så klart en stor brist.

Många ungdomar vill jobba, men en hel del väntar länge med att söka. I dagarna har flera ansökningar från yngre sommarjobbssugna inkommit.

Andra unga vill också att sommarjobbet ska anpassas till att man också vill vara ledig under sommaren.

– Förr kanske man ställde upp på arbetsgivarens villkor mer än man gör nu. Nu är det mer på sina egna villkor. En del vill vara lediga någon vecka, för att exempelvis åka på en festival. Då kan man få nej från en arbetsgivare.

Den allmänna högkonjunkturen har nog bidragit till att det kan vara svårare att hitta arbetskraft, tror Duraku.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa