Studie ska förbättra företagsklimatet

Hur kan företagsklimatet förbättras och utvecklas i kommunen? Det vill Västerviks kommun ha svar på i en undersökning bland företagare.

Ulf Kullin, förvaltningsledare och näringslivschef på Västerviks kommun, och Thomas Eriksson, vd för Västervik Framåt.

Ulf Kullin, förvaltningsledare och näringslivschef på Västerviks kommun, och Thomas Eriksson, vd för Västervik Framåt.

Foto: Mikael Sönne/arkiv

Västervik2019-01-22 14:03

I fjolårets rapport Lokalt företagsklimat från Svenskt näringsliv hamnade Västervik på plats 263 av 290, jämfört med plats 171 året innan. Placeringen skapade debatt och nu vill Västerviks kommun ta reda på hur företagsklimatet kan förbättras.

– Vi vet på det stora hela var vi behöver göra förbättringar, men vi vill genom den här undersökningen lite mer precist få reda på vad det är som behöver bli bättre, säger Ulf Kullin, förvaltningsledare och näringslivschef på Västerviks kommun.

Det finns också en kommunikationsaspekt, menar Kullin. Västerviks kommun genomför näringslivsinsatser genom att att anlita näringslivsbolaget Västerviks framåt.

– Vi vill också titta på relationen däremellan. Uppfattar företagare Västervik framåt som bärare av kommunala uppdrag? säger Ulf Kullin.

Det är undersökningsföretaget Argument som fått i uppdrag att genomföra undersökningen.

– Svenskt näringslivs rankinglista är jätteintressant men ger bara delar av svaren. Om man vill förstå mer måste man göra en djupare studie, säger Fredrik Erfelt på Argument.

Företagare kommer att få svara på webbaserade enkäter och delta i telefonintervjuer. Frågorna är framtagna av kommunen, Västervik framåt samt en referensgrupp.

- Det finns aspekter som är självklara att fråga om, säger Fredrik Erfelt och nämner bland annat handläggningstider, politikers attityder och konkurrenssituationer gentemot kommunala bolag.

Resultatet kommer bland annat användas i arbetet med kommunens handlingsplan för åtgärder inom näringslivet. Handlingsplanen är redan påbörjad, men presenteras för kommunstyrelsen först när undersökningen har genomförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!