Tingsrätten drar ner i Västervik

Kalmar tingsrätt minskar antalet förhandlingar som hålls i Västervik under 2019. Orsaken är ansträngd ekonomi.

Kalmar tingsrätt har beslutat att minska antalet förhandlingar som sker vid tingsstället i Västervik.

Kalmar tingsrätt har beslutat att minska antalet förhandlingar som sker vid tingsstället i Västervik.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-23 20:00

Kalmar tingsrätts lagman Laila Kirpuu har i en skrivelse till Västerviks kommun meddelat att Kalmar tingsrätt kommer att minska antalet förhandlingar vid tingsstället i Västervik under 2019.

I dagsläget sker förhandlingar i Västervik två dagar i veckan. Förhandlingarna rör brottmål som har anknytning till Västervik, Hultsfred och Vimmerby.

– Varje vecka reser en domare och en protokollförare till Västervik för att hålla förhandlingar tillsammans med nämndemän från Västervik, Hultsfred och Vimmerby. Detta underlättar för parter och vittnen som slipper resa till kansliorten i Kalmar, skriver lagman Laila Kirpuu.

Tingsrätten har i år fått ett minskat ekonomiskt anslag och när domare och protokollförare reser från Kalmar till Västervik innebär detta bland annat kostnader för resor, säkerhet, övertid och övernattningar. Laila Kirpuu skriver att hon har sett över verksamheten för att minska kostnaderna och därför beslutat att Kalmar tingsrätt ska minska antalet förhandlingar i Västervik.

På onsdagseftermiddagen skickade Västerviks kommun ut ett pressmeddelande för att kommentera tingsrättens beslut.

– På kort sikt innebär det ett ökat resande och att rättsväsendet centraliseras. Vad det innebär på lång sikt har jag svårt att uttala mig om, säger Dan Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Han tillägger att han ser det som ett huvuduppdrag att motverka centraliseringen i samhället.

Kalmar tingsrätt och lagman Laila Kirpuu gick inte att nå sent på onsdagseftermiddagen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!