Brist på busschaufförer oroar branschen

Det råder brist på busschaufförer och bussbolagen är snabba med att rekrytera när tillfälle ges. De arbetar även aktivt för att fler ska kunna komma in i yrket.

Inger Dargin trivs med jobbet som busscahufför.

Inger Dargin trivs med jobbet som busscahufför.

Foto: Kristina Westring

Västervik/Ukna2018-12-28 15:30

Det behövs över 7 000 nya busschaufförer fram till 2020 rapporterar Radio Kalmar. I oktober publicerades en rapport från branschorganisationen Transportföretagen som visar att det den huvudsakliga anledningen till förarbristen är pensionsavgångar. Det är svårt att hitta nya chaufförer med rätt utbildning.

Ett av bussbolagen i Västervik, Söne Buss, har hittills lyckats med att hitta personal, men det ser ut att bli besvärligt i framtiden.

– Ja, vi söker ständigt folk och så fort det dyker upp någon lämplig suger vi åt oss den personen, säger trafikledare Ulf Olofsson.

På Söne Buss arbetar 65 busschaufförer. Av dessa är endast tre kvinnor.

– Det är en annan aspekt, att få en jämnare könsfördelning.

Söne Buss samarbetar med både Arbetsförmedlingen och den yrkesutbildning som finns i Hultsfred.

– Vi kommer med idéer och erbjuder praktikplats, säger Ulf Olofsson.

Han berättar även att om det är det någon som har körkort för buss och verkar lämplig kan de hjälpa till med det kompletterande yrkeskompetensbeviset som man måste ha för att få utföra persontransporter.

På Ukna Buss, med bas i norra kommundelen, arbetar 17 busschaufförer. Endast två av dessa är kvinnor. Även Ukna Buss är oroade inför framtiden.

– Vi har i allra högsta grad märkt av bristen och det är svårt att rekryterar yngre personer. Vad det beror på vet vi inte, men det har kanske med status att göra, säger delägare Karin Kasselstrand.

Bristen på busscahufförer är oroväckande menar Kenneth Petersson och Ulf Olofsson på Söne Buss.
Bristen på busscahufförer är oroväckande menar Kenneth Petersson och Ulf Olofsson på Söne Buss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!