Ulf Åberg fortsätter att engagera sig

Den sista augusti jobbar Ulf Åberg sin sista dag på Totebo AB. Men han har redan lite planer för framtiden.

I oktober 2012 blev Martin Johansson vice vd på Totebo AB. Redan då var planen att Martin Johansson på sikt skulle ta över ledarskapet från Ulf Åberg.

I oktober 2012 blev Martin Johansson vice vd på Totebo AB. Redan då var planen att Martin Johansson på sikt skulle ta över ledarskapet från Ulf Åberg.

Foto: Anders Jacobsson/arkiv

Totebo2019-06-27 06:00

Det var på tisdagen som Ulf Åberg och Totebo AB:s nya ägare Martin Johansson och Marcus Samuelsson offentliggjorde företagsaffären.

– Jag blev mycket positivt överraskad, när de någon gång i mars visade intresse för att överta ett ägande också, att gå ett steg längre. Det var jag inte riktigt beredd på. Då hade vi börjat att sondera om det fanns någon möjlighet att hitta en extern ägare, säger Ulf Åberg.

Har planerna varit att sälja företaget?

– Det är ju bättre att man planerar en förändring än att man tvingas göra det.

Ulf Åberg har under många år planerat en generationsväxling.

– Min närmsta man Per Flink gick i pension för tio år sedan och det var då vi anställde Martin (Johansson reds. anm.). En liten tanke var då att vi skulle anställa en typ av person som hade möjligheter att axla mitt vd-skap.

Ulf Åberg tyckte att Martin Johansson gjorde ett bra jobb, hösten 2012 utsågs han till företagets vice vd och före sommarsemestern 2015 tillträdde han posten som Totebo AB:s nya vd.

– Vi ville visa upp för våra kunder att vi hade en plan för succession. Alla frågade, nu är Uffe 60 år, vad händer, vad tänker han.

Läs mer: Ägarskifte i stor lokal industri

Ulf Åberg arbetar kvar på Totebo AB till den sista augusti. Han har de senaste två åren arbetat halvtid med frågor som rör miljö, energi, försäkring, investeringar och projekt. Men han poängterar att han inte har varit involverad i det dagliga operativa arbetet på företaget.

Han har redan lite planer för framtiden.

– Jag är ordförande i Västerviks företagsgrupp och där har jag lagt mer tid de senaste två åren. En ambition vi har är att försöka påverka våra tjänstemän och politiker, så att vi ska få ännu bättre beslut, att de lyssnar lite mer på oss än vad de gjort hittills, säger Ulf Åberg och poängterar att det gäller främst de mindre företagen.

– De stora företagen lyssnar de alltid på, men de mindre eller medelstora är det lite si och så med.

Varför fortsätter du att engagera dig?

– Jag tycker att det är kul att möta människor och se förändringar i samhället. Har man företag så är det förändringen och utvecklingen som driver en. Om det är status quo hela tiden, vad är det då för kul? säger han och tillägger.

– Men jag vill inte bli politiker, aldrig i livet, jag vill vara flexibel i min tanke. Men inom företagsgruppens ram kommer jag att arbeta vidare, i varje fall en tid.

Vad ska göra mer i höst?

– Jag har ett jaktintresse. I oktober kommer jag att jaga något mer än jag gjort förut. Jag är medlem i ett par jaktlag och kommer säkert att jaga mer under vinterhalvåret. Sen vet jag inte så mycket mer, säger Ulf Åberg och tillägger att han tror att det blir en del resor framöver också.

– Men vi ska bo kvar i vårt hus i Piperskärr, där blir det inga förändringar.

Han är nöjd med att ha haft möjlighet att planera för generationsväxlingen i många år.

– Det är en bra situation för mig, som har varit ägare i nästan 40 år, att kunna planlägga en succession på det här viset. Det känns väldigt väldigt bra, säger Ulf Åberg.

Vad vill du skicka med till de nya ägarna?

– Det gjorde jag på stormötet. Sluta inte investera. Investera i ny teknik, i automatiserade processer. Sluta inte göra det för då är ni inne på en farlig väg.

Ulf Åberg fortsätter sitt arbete på Totebo AB till den sista augusti. Sedan lämnar han över till de nya ägarna. Bilden togs i november 2015, vattenkraften i Totebo var en av anledningarna till att företaget, som startades i Virum 1911, flyttade dit.
Ulf Åberg fortsätter sitt arbete på Totebo AB till den sista augusti. Sedan lämnar han över till de nya ägarna. Bilden togs i november 2015, vattenkraften i Totebo var en av anledningarna till att företaget, som startades i Virum 1911, flyttade dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om