"Vad får kommunen för pengarna?"

Vänsterpartiet vill att kommunen säger upp avtalet med Västervik Framåt AB."Vi vet inte vad kommunen får för pengarna", säger partiets företrädare.

Mariann Gustafsson och Andreas Rindbäck Wallin presenterade vänsterpartiets budgetförslag på tisdagen. I förgrunden Alexander Wallin.

Mariann Gustafsson och Andreas Rindbäck Wallin presenterade vänsterpartiets budgetförslag på tisdagen. I förgrunden Alexander Wallin.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-06-04 18:30

Förslaget om uppsägning framkom när partiet presenterade sitt förslag till budget för 2020. Västervik Framåt AB ägs av det lokala näringslivet, men en stor del av verksamheten finansieras via offentliga medel. Bland annat driver bolaget turistbyrån, arbetar med att serva och stimulera näringslivet samt ansvarar för marknadsföringen av Västerviks kommun.

Mariann Gustafsson (V) undrar hur mycket av den verksamheten ingår i kommunens kärnområden. Hon säger att det är svårt att få grepp om hur mycket pengar som går till Västervik Framåt. Det ungefärliga beloppet ligger på 12–14 miljoner kronor.

– Västervik Framåt nämns inte i kommunens årsredovisning, säger hon.

Är inte näringslivsarbetet viktigt? Ett framgångsrikt näringsliv genererar väl skatteintäkter som i sin tur kan stärka vård, skola och omsorg?

– Jo, men vi vet i dag inte vad kommunen får för pengarna, svarar Andreas Rindbäck Wallin (V).

Partiets budgetförslag innebär ett halverat överskott jämfört med det förslag som kommunledningen lade fram för några veckor sedan. Det betyder mindre säkerhetsmarginaler, och mindre pengar över till investeringar. Istället satsar Vänsterpartiet framförallt på socialnämnden, och barn- och utbildningsnämnden. Partiet hänvisar till barn- och utbildningsnämndens remissvar, där det framkommer att kommunen riskerar att förlora statsbidrag på 12 miljoner kronor på grund av att anslagen till undervisning kan bli för låga nästa år.

– Kommunen riskerar att spara sig fattig, säger Andreas Rindbäck Wallin.

I partiets budget finns start av en projektering av en broförbindelse över Gamlebyviken.

– Vi tror inte att dagens väg kommer att räcka till, säger Mariann Gustafsson, och pekar på det stora bostadsområde som byggs vid Ekhagens golfbana.

För någon vecka sedan lanserade Sverigedemokraterna en annan lösning på samma problem – en tunnel. Vad tror V om det?

– Det är i vart fall bra att det finns fler partier som ser problemet, säger Andreas Rindbäck Wallin.

Vänsterpartiets budget

Ett axplock ur partiets budget.

Förbättrad kost i skola och äldreomsorg 4 miljoner kronor

Ökad turtäthet för kollektivtrafik på landsbygden 2,5 mkr

Satsning barn med särskilda behov 2,5 mkr

Extra satsning för att fler elever ska nå målen 6,1 mkr

Minskade barngrupper och högre personaltäthet i barnomsorgen 3 mkr

Höjd kvalitet i äldreomsorgen 9,2 mkr

Partiet vill inte anslå pengar till en södra infart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!