"Vi har tagit in extrapersonal"

I dagarna visas konkursade Ankarsrum Die Casting upp för spekulanter. Tills vidare går fabriken för fullt.

7 juni 2019 19:30

Veckan som kommer kan bli viktig för företaget. På onsdag ska konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson få besked från bolagets största kunder om de vill att konkursboet ska driva fabriken fram till månadsskiftet oktober/november.

– Det kan alltså bli så att en ny ägare inte tillträder förrän då.

Det skulle dels ge konkursboet andrum, dels ge kunder säkerhet om leveranser. Att konkursförvaltaren föreslår en sådan här lösning är ett tecken på att verksamheten trots konkursen inte går dåligt.

– Det måste finnas marginaler. Hade bolaget förlorat pengar hade det varit min skyldighet att avveckla verksamheten så snabbt som möjligt, säger Erik M Gabrielsson.

I dagarna genomförs en andra visning av fabriken. Spekulanter får tillfälle att se produktionen, och besiktiga maskinparken. Gabrielsson säger att det redan finns en intressent som man för djupare diskussioner med. Att han ändå bäddar för att själv driva fabriken i ytterligare fem månader handlar om att det är många pusselbitar som måste på plats innan en affär kan göras.

– Det räcker inte med att jag och intressenten kommer överens om ett pris. Det kan behövas uppgörelser med kunder och fastighetsägaren, och kanske med facket beroende på hur många som ska vara kvar.

Erik M Gabrielsson lägger dock till när det gäller arbetsstyrkan:

– Som det ser ut nu behövs all arbetskraft man kan få tag på. Vi har fått ta in extrapersonal.

Skälet till att fabriken går för högtryck är två. Dels tappade produktionen lite tempo i samband med konkursen, dels har några storkunder lagt extraorder för att bygga upp lager av komponenter från Ankarsrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson