Villaägare fick testa att släcka bränder

På onsdagskvällen ordnade Villaägarna i Tjust en brandskyddskväll för sina medlemmar. Förutom föreläsning, film och frågestund fick alla som ville prova på hur det känns att släcka en brand på riktigt.

19 maj 2019 20:00

– När det väl brinner så är man inte så kaxig. Då är det bra att ha gått en kurs i brandkunskap, säger Bengt-Arne Nordström, från Villaägarna i Tjust, som arrangerat kursen.

Brandmannen Jörgen Kurvinen och brandingenjören Roger Landelius höll i själva utbildningen, där de informerade om hur det kan börja brinna och vilken utrustning man bör ha hemma.

– Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är något som bör finnas i alla hem, säger Jörgen Kurvinen.

Det bästa, berättar han, är att ha brandvarnare som är seriekopplade, så att det larmar i alla om det brinner någonstans. För släckning är pulversläckare det bästa eftersom den släcker alla sorts bränder.

– Den släcker branden även om man inte sprutar pulvret direkt på källan, säger han.

På kursen får alla som vill, också testa att släcka en brand, fast med räddningstjänstens skumsläckare då.

– Det här är ett väldigt bra initiativ, säger Tom Nordquist, som är här tillsammans med hustrun Ingegerd.

– Man vet inte hur man reagerar förrän det händer. Och på bara en minut hinner det hända mycket om det börjar brinna, så det är bra att vara förberedd, säger Ingegerd.

Villaägarna kommer hålla brandsäkerhetsutbildning vid ytterligare ett tillfälle, till hösten, och Bengt-Arne Nordström hoppas sedan på att kunna utöka kurserna till fler orter.

– Vårt mål är att varje villaägare ska ha ett diplom på genomförd kurs, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter

Ämnen du kan följa