Ägare till kraftverk döms till vite

Ägaren till kraftverket Hässeltull döms nu att betala vite på 200 000 kronor för att tillstånd saknas för verksamheten och dammen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västervik/Vimmerby2018-08-22 11:30

Det beslutar mark- och miljödomstolen i Växjö i en dom som meddelades på måndagen.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat om föreläggande mot kraftverksägaren, Gunnar Björup, som inte har tillstånd för kraftverket och dammen i Hässeltull, som är det kraftverk som ligger först efter sjön Yxern.

Länsstyrelsen har sedan 2014 krävt att han ska söka tillstånd för sin verksamhet. 2016 beslutade mark- och miljödomstolen att verksamheten vid kraftverket är tillståndspliktig och ägaren fick till den 30 juli förra året på sig att komma in med tillstånd och slippa undan vite.

Men ännu har ingen tillståndsansökan nått länsstyrelsen som begärt att vite ska dömas ut, något domstolen nu beslutat ska ske.

Gunnar Björup vill inte kommentera domen eftersom han inte sett den ännu.

I ett yttrande till rätten anser han bland annat att verksamheten vid Hässeltull pågått i olika former sedan 1500-talet och att verksamheten han återuppstartat sedan han köpte kraftverket 1983 vilar på urminneshävd.

Han hänvisar också till att de flesta kraftverk i Botorpsströmmen drivs på liknande sätt och han anser att länsstyrelsen bör avvakta den nya lagstiftning som håller på att tas fram och att samtliga verk ska få nya tillstånd som är anpassade till den nya lagen när den trätt i kraft.

Men domstolen anser att han skulle sökt tillstånd och att han nu ska betala 200 000 i vite för den uteblivna ansökan.

Kommer du att överklaga?

– Jag ska titta på domen, innan jag kan svara på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!