Ännu kritiskt läge i granskogen

Granbarkborrarnas skador på skogen i länet har inte blivit så illa som det värstascenario man befarade i våras. Och de norra delarna av länet, Västervik och Vimmerby, har kommit lindrigast undan.

Metoden ”Sök och plock” går ut på att söka upp angripna granar, plocka bort dem från skogen och transportera bort virket till industrin, eller att oskadliggöra avkomman innan den nya generationen barkborrar är färdig att lämna träden.

Metoden ”Sök och plock” går ut på att söka upp angripna granar, plocka bort dem från skogen och transportera bort virket till industrin, eller att oskadliggöra avkomman innan den nya generationen barkborrar är färdig att lämna träden.

Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Västervik/Vimmerby2019-08-07 05:59

Det förklarar Lars Carlsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsens kontor i Vimmerby.

– Det är det växlande vädret under våren och sommaren som räddat situationen. Det har ju kommit en del regn och vi har även haft perioder med kyligare väder.

– Vi har sluppit den långvariga värmen och torkan som skapar särskilt gynnsamma förhållanden för granbarkborren, säger han.

Är den kritiska perioden över nu?

– Nej. Vi hade en huvudsvärmning i månadsskiftet maj/ juni och vi ser nu att det finns barkborrar från både den gamla och nya generationen i fällorna så det pågår svärmningar hela tiden när vädret är gynnsamt. Många virkesköpare jag talat med vittnar om att man hittat många stora angrepp den senaste veckan.

Hur bekämpas granbarkborren i länet?

– Just nu är det viktigt att skogsägarna ser över sina fastigheter visuellt. Ser man något som liknar oboy runt trädstammarna ska man reagera. Det är borrmjölet från barken som ser ut så, ett brunt mjöl. Upptäcker man detta så vet man att det rör sig om färska skador och att granbarkborrarna är kvar. Då gäller det att få ut de angripna trädstammarna så fort som möjligt för att minska spridningen.

– De tidiga angreppen syns tydligt nu eftersom dessa granar är döda och till stor del barkfallna. Barkborrarna flyger oftast inte längre än de behöver så leta borrmjöl och granar som kådar runt dessa äldre angrepp.

Lars Carlsson berättar att Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbruket och länsstyrelserna i södra Sverige startat projektet ”Stoppa borrarna” vars syfte är att bekämpa granbarkborrens framfart.

– Metoden som förespråkas, ”Sök och plock”, går ut på att söka upp angripna granar, plocka bort dem från skogen och transportera bort virket till industrin.

Sommaren 2018 var granskogen så stressad av torka att granbarkborrarna kunde föröka sig extremt effektivt och döda cirka 2,5 miljoner kubikmeter gran bara i Götaland.

Har granbarkborren några naturliga fiender som kan hålla nere beståndet?

– Ja, de har flera. Främst fåglar och andra insekter. Hackspetten och myrbaggen till exempel. Och när granbarkborrarna blir fler blir även de arter som lever av dem fler. Så på sikt blir ju balansen återställd om vi bara får tillräckligt med nederbörd så att granarna blir motståndskraftiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om