It-expert om attacken: Kan ta veckor att åtgärda

Bland annat Filmstaden har drabbats hårt av en hackerattack. Det kan dröja innan allt fungerar igen. "I absolut värsta fall kan det ta veckor att åtgärda", säger it-säkerhetsexperten Anders Nilsson.

Filmstaden runt om i Sverige kan varken sälja biobiljetter, godis eller läsk på grund av hackerattacken. Även Biostaden i Västervik påverkas eftersom de ingår i samma koncern.

Filmstaden runt om i Sverige kan varken sälja biobiljetter, godis eller läsk på grund av hackerattacken. Även Biostaden i Västervik påverkas eftersom de ingår i samma koncern.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västervik/Vimmerby2024-01-20 17:39

Attacken mot ett av it-leverantören Tietoevrys datacenter i Sverige påverkar tjänsterna för ett antal kunder. Försäljningssystemen har exempelvis kraschat hos Filmstaden, Rusta och Granngården.

Granngårdens butiker i Västervik och Vimmerby har haft stängt under dagen.

– De är drabbade av en ransomware-attack, en utpressningsgrej som har krypterat allting, säger Anders Nilsson på säkerhetsföretaget Eset Nordics till TT.

Omfattningen och om informationen är stulen eller bara krypterad är okänt.

– Det som måste ske är att först ta reda på hur angriparna tog sig in, se till att de inte finns kvar i systemen, inte lämnat några bakdörrar, och sedan återställa allting från säkerhetskopior, som förhoppningsvis fortfarande finns kvar, säger Anders Nilsson.

Hur lång tid kan det ta att åtgärda?

– Det är väldigt olika. Jag tror inte att det är gjort på bara en dag. I absolut värsta fall kan det ta veckor. Jag misstänker att de största kunderna kommer att få tillbaka sitt först, men det beror på hur mycket som kan återställas från Tietos system.

Är det något de drabbade företagen själva kan göra?

– Förmodligen inte. All data har nog legat hos Tieto. En del kanske har egna kopior men det är nog ändå svårt att sätta upp egna system för det.

Även polisen har haft it-strul på lördagen, vilket påverkade publiceringssystemet på myndighetens sajt. Om det finns något samband är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!