SMHI varnar för plötslig ishalka i vårt område

Ett väderomslag under söndagen kan resultera i ett mycket förrädiskt väglag. SMHI går nu ut och varnar för plötslig ishalka.

Det kan bli rejält halt på vägarna när luften värmer nederbörden men marken kyler den till is.

Det kan bli rejält halt på vägarna när luften värmer nederbörden men marken kyler den till is.

Foto: Pedersen, Terje

västervik/Vimmerby2024-01-21 05:00

Natten mot söndag steg temperaturen successivt mot nollan. Från väster kommer ett nederbördsområde in som riskerar att snabbt frysa till is på kalla vägar på många platser i Götaland.

För Västervik, Vimmerby och Hultsfreds del gäller varningen för natten mot måndag. Enligt den prognos som utfärdades på söndagseftermiddagen väntas några millimeter regn på morgonkvisten i hela området, och några plusgrader.

SMHI har därför utfärdat en gul varning, med följande innebörd från midnatt till 09.00 på måndagen:

  • Trafiken går långsammare på grund av halka.
  • Begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Vägtemperaturen är inte alltid samma som lufttemperaturen, och därför kan fallande regn snabbt frysa till när det landar. 

Just nu på söndagseftermiddagen ligger vägtemperaturerna strax över nollan i inlandet, kring plus två vid kusten. För uppdaterade vägtemperaturer längs just din vägsträcka, kolla då trafikinformationen på Trafikverket.se.

Kommer blidvädret att ta kål på snön, och vintern? Mja, snön kommer inte längre vara vit och fluffig, men skidspår, pulka- och slalombackar kan nog leva vidare under mer halkiga omständigheter. Det är främst inledningen på veckan som blir på plussidan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!