Så ser lokala politiker på Almedalen

Almedalsveckan i Visby har börjat, ett evenemang som i fjol firade 50-årsjubileum. Men. Intresset för evenemanget tycks ha svalnat något, och somliga menar att politikerveckan spelat ut sin roll. Vad säger våra lokala politiker om saken?

Harald Hjalmarsson (M) planerar sin vecka i Almedalen väl.

– Gör man det kan man hinna med väldigt mycket under de här dagarna, säger han.

Harald Hjalmarsson (M) planerar sin vecka i Almedalen väl. – Gör man det kan man hinna med väldigt mycket under de här dagarna, säger han.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik/Visby2019-07-02 09:30

Flera bolag och organisationer har meddelat att de skär ner sin närvaro i Almedalen i år. Och några har valt att helt avstå från att delta – däribland RFSL.

Kommunstyrelsens oppositionsråd Harald Hjalmarsson (M) tycker att Almedalsveckan fortfarande är relevant.

– Om man har förberett sig väl kan man hinna med lika mycket arbete under de här dagarna i Visby som under tre normala månader, menar han.

Han förklarar att han själv åker dit för enskilda möten och för att medverka i seminarier.

– Jag har uppdrag i Sveriges kommuner och landsting och ska bland annat medverka i ett seminarium om ”Åldersvänliga samhällen”, berättar han.

Att intresset svalnat något i år tror han har att göra med två saker:

– Året efter valår tenderar det ofta att minska lite grand. Men sedan tror jag också att konkurrensen har ökat. Det finns fler likartade evenemang nu, vilket betyder att Almedalsveckan inte är unik i sitt slag längre.

Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) ska medverka i Almedalen i år även han.

– Det är möjligt att Almedalsveckan nått sin kulmen men jag tror ändå att den även fortsatt kommer att ha en viktig funktion. Om man har intresse för samhällsfrågor och samhällsutveckling finns det ohyggligt mycket kunskap att ta del av under de här dagarna, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) och partikollegan och regionrådet Angelica Katsanidou (S) tycker båda att Almedalsveckan fortfarande fungerar som en viktig mötesplats som inbjuder till nätverksbyggande och som kan ge vidgade vyer.

Angelica har semester under Almedalsveckan i år och kommer inte att delta av den anledningen. Men Dan Nilsson åker över till Visby i två omgånger.

– Jag ska delta i seminarier på måndagen och torsdagen och väljer att åka hem däremellan. Det är ju så bra att man kan åka från Västervik över dagen numera.

Att intresset för Almedalsveckan gått ner i år kan bero på flera faktorer, tror Nilsson och Katsanidou.

– Jag tror att en förklaring är att det är året efter valår. Kanske är människor lite mätta på politik, menar Katsanidou.

Dan Nilsson:

– Det är väldigt olyckligt att starka främlingsfientliga och odemokratiska element, som NMR (Nordiska motståndsrörelsen), fått utrymme i Almedalen. Det är en farlig utveckling som inte gynnar evenemanget. Deras närvaro resulterar i rädsla.

Dan Nilsson medverkar på Almedalsveckan i år medan Angelica Katsanidou avstår.
Dan Nilsson medverkar på Almedalsveckan i år medan Angelica Katsanidou avstår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!