140 musiker fyllde S:t Petri Kyrka

Under helgen hade Länsungdomsblåsorkestern, LUBO, tagit sig till Västervik för ett övningstillfälle. Vistelsen avslutades med en konsert – som drog fullt hus.

S:t Petri kyrka var fullsatt under lördagskvällen. "En fantastisk fin konsert", säger Thomas Åstrand, dirigent i Västerviks manskör och verksamhetschef för kommunala musikskolan i Hultsfred.

S:t Petri kyrka var fullsatt under lördagskvällen. "En fantastisk fin konsert", säger Thomas Åstrand, dirigent i Västerviks manskör och verksamhetschef för kommunala musikskolan i Hultsfred.

Foto: Per Malmborg

Västerviks kommun2020-01-27 16:00

Lubo är ett projekt som drivs at Riksförbundet unga musikanter och länets musik- och kulturskolor. Orkestern har fyra sammankomster varje läsår och under helgen var övningarna förlagda i Västervik. Lubo består av elever och lärare från musik- och kulturskolorna tillsammans med olika musikkårer. 

– Åldersspridningen är från nio år och uppåt vilket gör att det blir en väldigt trevlig social stämning. Dessutom så kommer de yngre musikerna snabbt vidare till en högre nivå när de spelar tillsammans med skickliga musiker, säger Thomas Åstrand, dirigent i Västerviks manskör och verksamhetschef för kommunala musikskolan i Hultsfred.

Övningshelgen avslutades med en konsert i S:t Petri kyrka tillsammans med kyrkomusikern Linnéa Jonasson och Västerviks Manskör. Framför de välfyllda bänkraderna fanns cirka 140 musiker som bjöd på både blås- och orgelmusik samt manskörssång. 

– Västerviks manskör var där så att orkestern får träna på att ackompanjera en kör, för det har inte musikskoleelever möjlighet att göra alltid. Det blev jättebra, det var fullsatt i kyrkan och en fantastisk fin konsert, säger Åstrand. 

– Linnea Jonasson gjorde också en jättefin sak innan konserten började. Hon demonstrerade hur kyrkorgeln fungerar för våra musiker i orkestern. Det är inte alla som får möjlighet att se det. Det var en fantastiskt trevlig kväll.

Nu återstår två avslutningskonserter för Lubo – Oskarshamn den 14 mars och Nybro den 15 mars. 

Under helgen samlades Länsungdomsblåsorkestern i Västervik för att öva tillsammans. Det hela avslutades med en konsert i kyrkan tillsammans med Västerviks Manskör och  kyrkomusikern Linnéa Jonasson.
Under helgen samlades Länsungdomsblåsorkestern i Västervik för att öva tillsammans. Det hela avslutades med en konsert i kyrkan tillsammans med Västerviks Manskör och kyrkomusikern Linnéa Jonasson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!