Östersjön del 2
Det här gäller alltså feta fiskar som lax och öring, sill och strömming. De har för höga halter av dioxiner och PCB, gifter som kan påverka fortplantning, immunförsvar, hormonsystem, det centrala nervsystemet, samt orsaka cancer.
Sverige har fått undantaget mot att konsumenter informeras. Livsmedelsverkets råd är att kvinnor som någon gång vill ha barn, är gravida eller ammar, samt barn och unga, inte bör äta dessa fiskar mer än 2–3 gånger per år. Andra max en gång i veckan.
Mycket av den sill och skarpsill som fiskas går till produktion av fiskmjöl och fiskolja. Då kan dioxiner och PCB renas bort och sedan blir fiskmjölet foder åt minkar eller mat till odlade fiskar, till exempel norsk lax, som vi sedan köper i mataffären.
– Riskerna med vårt förorenade hav är enorma, att vi ens får sälja dessa arter som föda är djupt oroväckande. Men jag skulle ändå hellre välja vildfångad lax från Östersjön än äta norsk odlad lax, säger Markus Nord på naturum i Västervik.
– Anledningen är att den odlade fisken innehåller skyhöga halter av mediciner och kemikalier. Livet i havet kring odlingarna är helt förstörda, påverkan på ekosystemet är enorma.
Detta kunde den svenske filmaren Mikael Frödin visa, och det är också något norska forskare flaggat för.
Rapporter visar att mängden PCB och dioxiner i havet minskar, men väldigt långsamt. Problemet är att de lagras i kroppen och inte bryts ner. Markus Nord förklarar också att Östersjön är ett relativt slutet hav, och vattnet cirkulerar långsamt. Det gör att det som släpps ut här stannar här.