Oftast ingen platsbrist på förlossningen

Det har blivit vanligare att vara rädd för att föda. Ett sätt att övervinna rädslan är att planera förlossningen.

Det finns hjälp att få för gravida som känner förlossningsrädsla - en känsla som blivit mer legitim, menar verksamhetschef Lena Arvidsson.

Det finns hjälp att få för gravida som känner förlossningsrädsla - en känsla som blivit mer legitim, menar verksamhetschef Lena Arvidsson.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Västerviks kommun2020-02-02 18:00

Full förlossningsavdelning är ovanligt i Västervik, menar både Kvinnoklinikens verksamhetschef Lena Arvidsson och socialdemokraten Yvonne Hagberg, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i region Kalmar. 

– Men det kan hända. Är man i början av värkarbetet får man kanske uppmaningen att vänta, men jag ser det inte som något stort problem. Ibland händer det som inte är bra, då är det viktigt att lära av misstagen, så det inte händer igen, säger Yvonne Hagberg (S).

Enligt Lena Arvidsson är det vanligare att Västervik tar emot patienter från Östergötland, än att gravida hänvisas till andra sjukhus. Hennes uppfattning är att det blivit vanligare att gravida är rädda för att föda.

– Tidigare skulle man bara föda och klara av det. I dag är det tillåtet att säga att man är rädd.

Men det finns hjälp att få. På Västerviks sjukhus finns Auroramottagningen för förlossningsrädda. Ofta är det barnmorskan på mödravården som rekommenderar den gravida att ta hjälp av Auroramottagningen, men den gravida kan själv önska att få hjälp.

– Om man har haft en snabb förlossning tidigare och bor långt bort, kan en lösning vara att planera att sätta i gång förlossningen så att det blir mer kontrollerat, säger Lena Arvidsson. 

Kan förlossningsvården räkna med mer resurser?

– De riktade satsningarna på kvinnosjukvården fortsätter och vi lägger in 30 miljoner nya kronor på kompetensförsörjning, där barnmorskor självklart är en del, säger Yvonne Hagberg (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!