Den så kallade Robin Hood-skatten omfördelar pengar från rika kommuner till fattiga. Systemet är komplext men i grova drag är det i år 11 kommuner som ger och 279 kommuner som får. Dessutom betalar staten en stor summa (70,4 miljarder).
Kritikerna brukar säga att Stockholm finansierar Norrland, men Dagens Nyheter konstaterar nyligen i en artikel att det visserligen är nio Stockholmskommuner som betalar mest (totalt 6,5 miljarder), men totalt sett får Stockholm mer pengar än de ger – de fattigare områdena överväger de rika.
Förutom till Norrland går mycket pengar till Värmland/Dalsland, Södermanland och östra Småland.
I vårt närområde toppar Hultsfred med drygt 18 000 kronor per invånare. Kinda får 13 000 kronor medan Västervik och Vimmerby får cirka 12 000 kronor var per invånare (alla fyra ökar jämfört med 2018). Pengarna går in i de kommunala budgeterna och gör det möjligt för såväl avfolkningsbygder som tillväxtnav att erbjuda det som lagen kräver: En likvärdig vård, skola och omsorg.
Viktiga faktorer bakom fördelningen är invånarnas skatteinkomster. Den kommun som har hög medelålder har följaktligen färre som arbetar – och samtidigt högre kostnader för äldreomsorg. Även sådant som geografiska avstånd och utbildningsnivå spelar in.
I slutet av sommaren aviserade statsminister Stefan Löfven (S) en justering av systemet, där Stockholm föreslås ge ytterligare ett par miljarder till övriga Sverige. Det har dock inte riksdagen tagit ställning till än.