Västervikspräst blir kyrkoherde i Målilla

Mikael Eriksson från Västervik har utsetts till ny kyrkoherde i Aspelands pastorat efter Marita Rosén.

3 februari 2019 12:00

– Han kommer att tillträda nu i nästa vecka, säger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet.

– Det är snabba ryck för att vara i kyrkans värld, säger Mikael Eriksson som ser fram mot den nya tjänsten.

Aspelands pastorat ligger i Hultsfreds kommun och består av de sju församlingarna Hultsfred, Vena, Lönneberga,Målilla-Gårdveda, Mörlunda-Tveta, Virserum och Järeda. Mikael Erikssons intresse för tjänsten väcktes av en, som han tycker spännande kombination.

– Det är dels utmaningen att foga samman det nyligen sammanlagda pastoratet och de många viljor som finns. Det i kombination med de många, både medarbetare och församlingsbor som brinner för sin kyrka gör att det finns väldigt bra förutsättningar.

Från allra första början kommer Mikael Eriksson från Linköping och han har varit präst i lite över 20 år vid det här laget.

– Jag har tjänstgjort på flera ställen, berättar han, bland annat i Söderköping, Skärblacka och i Skänninge där jag var kyrkoherde.

Så han har provat på det jobbet tidigare.

När ansökningstiden gick ut för ett par veckor sedan hade Aspelands pastorat två sökande till den lediga kyrkoherdetjänsten. Sedan dess har det varit en omfattande process att välja. Bland annat med flera intervjuer, både på stifts- och pastoratsnivå. Men också med referenser och lite hjälp från ett rekryteringsföretag.

Till slut fastnade man för Mikael Eriksson. Han kommer närmast från en prästtjänst i Västervik.

– Han har den behörighet som behövs, säger Ulla Lisedahl och min uppfattning om honom är att han är drivande när det gäller gudstjänstutveckling och ser mässan som viktig. Han vill också ha delaktighet där församlingsborna deltar i gudstjänsterna. Han vill också att kyrkan ska vara mer synlig i olika sammanhang exempelvis genom samarbete med olika föreningar.

– Dessutom, fortsätter hon, har han humor.

Mikael Eriksson kommer att få sin arbetsplats i Målilla, där Kyrkans hus allt mer blir ett administrativt centrum för Aspelands pastorat.

– Men i alla fall inledningsvis kommer han att pendla från Västervik, säger Ulla Lisedahl.

Det har som sagt varit en omfattande process att rekrytera en ny kyrkoherde till Aspelands pastorat. Men trots det känner Ulla Lisedahl av prästbristen.

– Vi är fortfarande en komminister kort i pastoratet, säger hon. Men nu när kyrkoherdetjänsten är tillsatt, kan vi börja söka efter ännu en komminister.

Kyrkoherdetjänsten har varit vakant sedan i oktober förra året, när Marita Rosén lämnade. Under tiden har Susanne Elssjö varit tillförordnad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson